Deca sa Kosova i Metohije posetila toranj na Avali
Foto: Printskrin

Učenici iz mesta Vidanje u opštini Klina u poseti Beogradu

Deca sa Kosova i Metohije posetila toranj na Avali

Društvo -
Evo prošlo je 15 godina oni su porasli, toranj je porastao i Srbija je malo porasla i od svih tih godina uništavanja možemo da kažemo da nešto gradimo i stvaramo, rekao je Vulin.

BEOGRAD - Grupa od 12 osnovaca iz opštine Klina sa Kosova i Metohije posetila je danas toranj na Avali zajedno sa ministarom bez portfelja zaduženim za Kosovo i Metohiju Aleksandarom Vulinom, koji je poručio da je njihovo obrazovanje i bezbednost u južnoj pokrajini sigurno, kao i da će im Srbija obezbedi bolji život.

Učenici iz mesta Vidanje u opštini Klina već dva dana su u Beogradu, gde u organizaciji Kancelarije za KiM, Sokolskog saveza Beograda i Sokolskog društva Batajnica obilaze Avalu, Kalemegdan, Zološki vrt...

Vulin je rekao da je tim mališanima ovo prva ekskurzija i prilika da vide Beograd, dodavši da je obilazak Avale simboličan jer su neki od njih rođeni iste godine kada je toranj na toj planini nadomak Beograda uništen.

"Evo prošlo je 15 godina oni su porasli, toranj je porastao i Srbija je malo porasla i od svih tih godina uništavanja možemo da kažemo da nešto gradimo i stvaramo", rekao je Vulin.

On je poručio da će Srbija voditi računa o toj deci, o njihovoj školi i jeziku na kojem se obrazuju.

"Briselskim sporazumom je predviđeno da Zajednica srpskih oština ima izvršna ovlašćenja kada je reč o zdravstvu i školstvu, tako da su njihovo obrazovanje i bezbednost sigurni. I sve što budu radili u životu radiće onako kako smo ih naučili, odnosno kakvu smo im osnovu obezbedili", rekao je Vulin.

Vulin je rekao da deca sa KiM zaslužuju bolji život i više nego što trenutno imaju, istakavši da je Srbija tu da im to obezbedi.

"Zato kada je teško i kada sklapamo neke bolne kompromise i kada pristajemo na stvari koje nam nisu na prvi pogled ni lake ni jednostavne, uvek znajte da to radimo zbog očiju ove dece i zbog toga što moramo da im obezbedimo život kakav zaslužuju", rekao je Vulin i dodao da to nije moguće učiniti ukoliko Beograd ne bude uticajan na KiM i u tome imao podršku međunarodne zajednice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track