AFERA MAFIJAŠKA KRTICA: Šef BIA odavao službene tajne kriminalcima!
Foto: Kurir

Skandalozno: Otkrivene nove mutne radnje Dragana Markovića Markonija

AFERA MAFIJAŠKA KRTICA: Šef BIA odavao službene tajne kriminalcima!

Društvo -
Trgovina uticajem: Policija sumnja da je drugi čovek BIA 2009. davao informacije Draganu Kostjerčeviću, protiv koga se vodila istraga

BEOGRAD - Klupko se odmotava!Drugi čovek BIA Dragan Marković Markoni mogao bi ovih dana ponovo da bude saslušan, i to zbog odavanja službene tajne, saznaje Kurir! Naime, kako tvrdi naš dobro obavešteni sagovornik iz policije, Marković će verovatno morati da odgovara ne samo zbog primanja mita od 50.000 evra već i zato što je poverljive informacije davao ljudima protiv kojih se vodi policijska istraga!Markoni u mrežiPrema tvrdnjama naših izvora iz policije, Marković je i prethodnih godina na sličan način pokušavao da prigrabi za sebe imovinsku korist, trgujući informacijama koje su mu bile dostupne na osnovu visokih funkcija na kojima je bio u bezbednosnim strukturama.- Postoji ozbiljna sumnja da je, dok je bio državni sekretar u MUP 2009. godine, Marković odavao poverljive informacije Draganu Kostjerčeviću, vlasniku firme AD „Progres“, protiv koga je Više javno tužilaštvo u Smederevu pokrenulo istragu zbog privatizacije ciglane u Velikoj Plani, ali i zbog sumnje da je Kostijerčević iz policije dobijao informacije o „svom slučaju“ - kaže naš izvor.Kako saznajemo, pre nedelju dana Više tužilaštvo u Smedervu podnelo je zahtev smederevskom UKP da dopuni istragu o Kostjerčeviću, i da budu saslušana sva lica umešana u ovaj slučaj.- Tako bi u smederevsoj policij mogao da bude ispitan i Markoni, a do njega se u ovoj istrazi sasvim slučajno došlo - kaže naš izvor i dodaje:- Kostjerčević je, kako mi to u policiji kažemo, „bio na merama“ - praćen je i prisluškivan na osnovu sudskog rešenja. U tim presretnutim razgovorima počeo je da se pojavljuje i telefonski broj Dragana Markovića Markonija! Kostjerčević se, shvatajući da ga policija proverava, za pomoć obratio nekom svom saradniku Marku, koji ga je povezao sa Markovićem, a tu je kao kontakt posredovala izvesna pevačica - otkriva izvor.

Dragan Marković Markoni
Dragan Marković Markoni

Tajni susret u Ratarima- Na snimcima se čuje i dijalog Markonija s tim Markom. Markoni poziva njega i Kostijerčevića da „dođu kod njega u selo Ratari“. Markoni tada od Marka dobija kesu za koju se sumnja da se nalazio novac. Marko obaveštava Kostjerčevića i tvrdi da mu je „obezbedio zaštitu“. Marković posle toga proširuje komunikaciju ne samo s Markom već i sa Kostjerčevićem direktno. Tada Marković ugovara sastanak 25. 8. 2009. ispred kafane „Kod kapetana“ u Zemunu. Markoni je u svom službenom džipu čekao Kostjerčevića i Marka, srdačno su se pozdravili i razgovarali su desetak minuta. Susret su pratili su i operativci UKP. Kostjerčević je posle razgovora s Markonijem, s Markovog telefona pozvao suprugu i rekao joj da mu spremi kofer sa stvarima i da mu donese kod motela „Stari hrast“ na auto-putu. Odmah je pobegao u Grčku, a kasnije je pričao ženi da je „bilo gusto“ i da je pobegao u poslednjem trenutku - kaže izvor Kurira.Pritisak SUKU istom tom periodu Marković u smederevsku policiju šalje dva operativca Službe unutrašnje kontrole, od kojih je sa izvesnim D. K. radio 15 godina u Državnoj bezbednosti, da vrše pritisak na tamošnjeg načelnika smederevske policije i na taj način je, dodaje naš izvor, pokušao da natera policiju da odustane od istrage protiv Kostjerčevića.Beg u Grčku- U međuvremenu se Kostjerčević vraća iz Grčke i ponovo se susreće s Markovićem, i to 4. septembra 2009. na istom mestu kao i prilikom prethodnog susreta - kafana „Kod kapetana“ u Zemunu. Međutim, to je znala i UKP i pratila ih je. Marković je sve primetio i munjevito sklonio Kostjerčevića u obližnju mračnu ulicu. Zatim su zajedno otišli do Markonijeve kuće, koja se nalazila u Zemunu, i ponovo mu je rekao da se skloni dok se sve ne slegne. Sklonio se na neko vreme u svoj rodni grad Mali Zvornik, odakle bi mogao da se preko Sarajeva ponovo skloni u Grčku - završava izvor Kurira.

Mesto tajnih susreta... Hotel „Hajat“
Mesto tajnih susreta... Hotel „Hajat“

Dobro se setio posle pisanja Kurira Marković se povlačiMARKONI DANAS DAJE OSTAVKUDragan Marković Markoni juče je najavio da će danas podneti ostavku na funkciju zamenika šefa BIA!- Ne želim da iznete neistine utiču na ugled Bezbednosno-informativne agencije i da se stvara utisak da s pozicije zamenika direktora BIA utičem na istragu protiv Dragoljuba Peurače ili bilo koju drugu istragu. U tom smislu, u ponedeljak 31. marta podneću zahtev direktoru BIA da me razreši funkcije zamenika - napisao je Marković u saopštenju medijima. On je demantovao da je svojevremeno, zajedno s Peuračom posetio hotel „Hajat“ radi primanja mita, kao i da poseduje dva stana, kao što je Kurir pisao, ali je naveo da ih je posedovao ranije, iako je pre samo nekoliko dana tvrdio da nikada nije imao druge nekretnine osim stana u kojem živi?!Tačno je da sam posedovao dva stana (samo jedan se nalazi kod Beogradske arene) oba kupljena na kredit kod poslovnih banaka pod istim uslovima za sve građane, o čemu postoje dokazi. U toku 2011. godine jedan od ta dva stana sam prodao i kupio lokal, koji izdajem jednoj poslovnoj banci - obrazložio je Marković, koji je naveo da ima i prihod od bavljenja pčelarstvom i da uredno plaća porez, a da je svu imovinu prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije i da se sve vodi na njegovo ime.

Policija sve beležilaU DOKUMENTACIJI PIŠE SVE CRNO NA BELOIzvor Kurira ističe da o povezanosti Markonija s licima koja se bave sumnjivim poslovima postoji video i audio dokumentacija, koja je skupljena na osnovu zahteva sudije, ali i iscrpna prepiska kojom se dokazuje da je zamenik šefa BIA Kostjerčeviću odavao brojne informacije iz istrage.Pritisci dali rezultatNAČELNIK SE UPLAŠIO PRETNJIMediji su pisali da je Dejan Popović, načelnik policijske uprave Smederevo, upravo 2009. zatražio da ga razreše, a zvanično, razlozi su bili „privatne prirode“. Međutim, sve je to bio samo paravan, a iza svega su se krili pritisci i pretnje koje je trpeo i kojima je bio izložen Popović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track