Babić: Tender za pentaksim raspisan na vreme, proizvođači ne isporučuju
Foto: Shutterstock

Zašto kasne vakcine za bebe

Babić: Tender za pentaksim raspisan na vreme, proizvođači ne isporučuju

Društvo -
Proizvođači prekršili potpisane izjave kojima su se, prilikom stavljanja petovalentne vakcine na listu lekova, obavezali da će u periodu od najmanje 12 meseci obezbediti petovalentnu vakcinu u potrebnoj količini

BEOGRAD - Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić izjavio je danas da je tender za petovalentne vakcine raspisan na vreme i da to nije uzrok nestašice te vakcina na tržištu, već nemogućnost proizvođača da je isporuče na vreme i u potrebnim količinama.

"RFZO je 17. januara raspisao tender za snabdevanje petovalentnim vakcinama, za vakcinaciju koje je trebalo da počne 1. jula. Bilo je sasvim dovoljno vremena da nam jedina dva svetska proizvođača GlaksoSmitKlajn i Sanofi Paster isporuče adekvatne količine vakcina, a radi se o manje od 20.000 doza mesečno", rekao je Babić.

On je naglasio da su proizvođači prekršili potpisane izjave kojima su se, prilikom stavljanja petovalentne vakcine na listu lekova, obavezali da će u periodu od najmanje 12 meseci obezbediti petovalentnu vakcinu u potrebnoj količini.

"U rešavanje ove problematike, odmah po saznanju da nećemo moći od 1. jula da vakcinišemo decu ovim vakcinama, uključila se naša diplomatija. Šef diplomatije Ivan Mrkić je kontaktirao šefove diplomatija Velike Britanije i Francuske da nam iz državnih rezervi ovih dveju zemalja obezbede oko 20.000 doza mesečno. Međutim, do danas nismo dobili odgovor", rekao je Babić.

Direktor RFZO je najavio da će tender za nabavku vakcina za 2015. godinu biti raspisan sutra, 3. aprila, i da očekuje da se ovi proizvođači pojave kao ponuđači za snadbevanje tržišta Srbije."Kako će oni postupiti videćemo, ali u pismima koje smo dobili vezano za nemogućnost snadbevanja u 2014. godini, nisu nam garantovali isporuku ni za 2015. Bilo bi najgore od svega da mi počnemo sa vakcinacijom, pa da nam onda ne isporuče, kao što su uradili sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, gde ne isporučuju odgovarajuće količine vakcina", naveo je Babić.

Upitan šta da rade roditelji koji su kupili vakcinu u slobodnoj prodaji, a sada je nema za revakcinaciju, on je rekao da će detaljna uputstva o postupku dati stručna institucija - Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut", koji će dati uputstva kako postupiti u takvim slučajevima.

"Ovo pokazuje koliko su te dve kompanije neodgovorno postupile. Prodavati jedno vreme pa onda prekinuti slobodnu prodaju u apotekama je, po mom mišljenju, veoma neodgovorno", rekao je direktor RFZO.

"Iz svega ovoga moramo izvući pouku da je najvažnije da revitalizujemo proizvodnju vakcina u Institutu Torlak, jer bez nezavisnosti stalno ćemo biti u suituaciji da budemo uslovljavani, ucenjivani, da nam budu nametane nove cene", zaključio je Babić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track