Markoni smenjivao inspektore da zaustavi istrage MUP
Foto: Dado Djilas

Dragan Marković kadrirao u policiji

Markoni smenjivao inspektore da zaustavi istrage MUP

Društvo -
Bivši drugi čovek BIA, osumnjičen za primanje mita, činio sve da smeni dvojicu načelnika u PU Smederevo kako bi stopirao istragu protiv vlasnika firme AD „Progres“ Dragana Kostjerčevića

BEOGRAD - Nema gde ga nema.

Dragan Marković Markoni, doskorašnji zamenik šefa BIA, činio je sve da smeni dvojicu policijskih načelnika u Smederevu kako bi stopirao istragu protiv vlasnika firme AD „Progres“ Dragana Kostjerčevića. Na udaruNa udaru Markovića našli su se Dejan Popović, načelnik PU Smederevo, i Dejan Anđelković, načelnik Odeljenja kriminalističke policije PU Smederevo.Naime, Marković će verovatno morati da odgovara ne samo zbog primanja mita od 50.000 evra već i zato što je, kako je Kurir pisao, pokušavao da prigrabi za sebe imovinsku korist trgujući informacijama koje su mu bile dostupne zbog visokih funkcija u bezbednosnim strukturama.- Postoji ozbiljna sumnja da je, dok je bio državni sekretar u MUP 2009, Marković odavao poverljive informacije Kostjerčeviću, vlasniku AD „Progres“, protiv kog je Više javno tužilaštvo u Smederevu pokrenulo istragu zbog privatizacije ciglane u Velikoj Plani, ali i zbog sumnje da je Kostjerčević iz policije dobijao informacije o „svom slučaju“... Kostjerčević se, shvatajući da ga policija proverava, povezao s Markovićem. Markoni ga poziva da „dođe kod njega u selo Ratari“. Markoni tad od Marka dobija kesu za koju se sumnja da se nalazio novac - otkrio je izvor Kurira i naveo da su se nekoliko puta sretali (25. 8. 2009. i 4. 9. 2009. ispred kafane „Kod kapetana“ u Zemunu), što je zabeležio i UKP.Kako saznajemo, Marković je čak pokušao da smeni dvojicu policijskih načelnika u Smederevu kako bi „spasao“ Kostjerčevića. Istraga protiv AD „Progres“ pokrenuta je polovinom 2009. i za taj slučaj Popović i Anđelković su tražili i pomoć UKP.- Međutim, kreće strašan pritisak na njih dvojicu. Markoni koristi veze i šalje svoje ljude iz Sektora unutrašnje kontrole (SUK) da uzduž i popreko češljaju njihov rad. U SUK je stigao nalog da se vrši totalna kontrola PU Smederevo po svim linijama rada, što u prevodu znači blokadu rada, odnosno stopiranje i istrage o „Progresu“ - priča izvor Kurira i dodaje da je „naređenje da se krene u tu sumanutu akciju dao je Rade Nerandžić, tadašnji i sadašnji načelnik Odeljenja za kriminalističko-operativne poslove u SUK.Pritisak- Iz SUK šalju čak četiri ekipe ljudi. Suština je naći bilo šta protiv Popovića i Anđelkovića i namestiti im smenu. Inače, oni su se napadno zanimali za slučaj „Progresa“ samo da bi preneli Markoniju dokle se stiglo.To je, kako dodaje naš sagovornik, direktan pritisak.- U tome se išlo tako daleko da je po povratku tih ekipa SUK iz Smedereva naređeno kako da pišu izveštaj i predlože smenu dvojice načelnika.

KURIR ISTRAŽUJE: KO JE MARKONIJEV SARADNIK U SUKMiloš Oparnica, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik SUKKurir: Dobili smo informaciju da su 2009. ispred SUK poslali četiri ekipe da kontrolišu PU Smederevo...Oparnica: Ja sam tad bio u Interpolu, u SUK sam došao 2011. Dragoljub Radović je tad bio načelnik.Radomir Nerandžić, načelnik odeljenja za kriminalističko-operativne poslove u SUKKurir: Imamo informaciju da ste 2009. ispred SUK poslali četiri ekipe da kontrolišu PU Smederevo...Nerandžić: Kako bih ja mogao da pošaljem? Tad je Dragoljub Radović rukovodio SUK i on je slao ekipe.Dragoljub Radović, savetnik ministra i bivši načelnik SUKKurir: Imamo informaciju da ste 2009. ispred SUK poslali četiri ekipe da kontroliše PU Smederevo...Radović: Pogledajte član 181 Zakona o policiji. Sve informacije moraju ići preko Biroa za odnose s medijima MUP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track