EKSKLUZIVNO DOKAZI: Markoni radio o glavi šefovima policije da bi stopirao istragu!
Foto: Dado Đilas

SVEDOCI Policajci o bivšem Šefu bia

EKSKLUZIVNO DOKAZI: Markoni radio o glavi šefovima policije da bi stopirao istragu!

Društvo -
Dejan Popović i Dejan Anđelković, načelnici policije u Smederevu, potvrdili kako je Dragan Marković činio sve da ih smeni da bi stopirao istragu protiv vlasnika firme AD „Progres“

BEOGRAD - Za lisice.

Dejan Popović, načelnik PU Smederevo, i Dejan Anđelković, načelnik Odeljenja kriminalističke policije PU Smederevo, potvrdili su da je bivši drugi čovek BIA Dragan Marković Markoni, osumnjičen za primanje mita, činio sve da ih smeni da bi stopirao istragu protiv vlasnika firme AD „Progres“ Dragana Kostjerčevića.Maltretiranje bolesnika- Tačno je sve što ste objavili. Tokom istrage na tom predmetu trpeli smo velike pritiske. Suptilne i pokvarene. Skoro godinu dana bili smo pod kontrolom Sektora unutrašnje kontrole (SUK) u cilju blokiranja rada, a čak su „istraživali“ moje lične i porodične odnose. Da, iza toga stoji Marković, koji je održavao (ne)posredne kontakte s vlasnikom „Progresa“ - priča Popović i ističe da su pritisci pojačavani kako je istraga odmicala.

- Tri momenta ilustruju na šta su sve bili spremni. Kolega, neposredno zadužen za „Progres“, predmet s oznakom službene tajne, bio je u bolnici, veoma bolestan. Ali, ljudi iz SUK insistiraju da on dođe u kancelariju i da neku izjavu. Znate, i ubicu kada uhvatimo, ako je bolestan, mi ga vodimo u bolnicu. Video sam tada s kim imaju kontakt - priča Popović i nastavlja:

- Baš u danu kada smo ušli u „Progres“, u kontrolu dolazi čak šest inspektora SUK. Traže da se neke kolege iz „Progresa“ hitno povuku da bi dali izjave. Konačno, jednog dana najuži član moje porodice je bio pred nervnim slomom, o čemu postoji medicinska dokumentacija. Zvali su telefonom i tvrdili da ću biti uhapšen.Opstrukcija, kako dodaje, deo je celog predmeta o „Progresu“:- Znam da će sve, naravno i priroda raznih kontakata, biti ispitani do kraja.

Marković će verovatno morati da odgovara ne samo zbog primanja mita od 50.000 evra već i zato što je, kako je Kurir pisao, pokušavao da prigrabi za sebe imovinsku korist trgujući poverljivim informacijama. Sumnja se da je 2009. godine (tada je bio državni sekretar MUP) odavao poverljive informacije Kostjerčeviću, protiv kog je tužilaštvo u Smederevu pokrenulo istragu zbog privatizacije ciglane u Velikoj Plani.

Blokiranje istrage

Izvor Kurira otkrio je da se Kostjerčević, shvatajući da ga policija proverava, povezao s Markovićem, koji ga poziva da „dođe kod njega u selo Ratari“. Markoni tad dobija kesu, sumnja se, s novcem, a njih dvojica su se navodno još nekoliko puta sretali (25. 8. i 4. 9. 2009. u blizini kafane „Kod kapetana“ u Zemunu). Kako bi ga „spasao“, Marković čini sve da smeni dvojicu policijskih načelnika u Smederevu - koristi veze i šalje svoje ljude iz SUK da praktično blokiraju istragu.

Markonijeve mete... Dejan Popović i Dejan Anđelković
Markonijeve mete... Dejan Popović i Dejan Anđelković

Dejan Anđelković

UGROŽAVANA LIČNA BEZBEDNOST

Dejan Anđelković, načelnik Odeljenja kriminalističke policije u Smederevu, potvrđuje da je pritisaka bilo.- Sve je tačno. Bilo nam je teško u svakom smislu. Vršen je neopisiv pritisak na nas, ne samo u profesionalnom smislu već kada je reč o ličnoj bezbednosti i bezbednosti naših porodica. Sve što vam je rekao Dejan Popović - ja potpisujem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track