Babić: Nestašica pentaksima namerno izazvana
Foto: Nemanja Pančić

Bez panike, dobra i trovalentna vakcina

Babić: Nestašica pentaksima namerno izazvana

Društvo -
Ponuđači se nisu javili na tender za nabavku, iako su imali obavezu, kaže direktor RFZO i dodaje: Očigledno je reč o veštačkoj nestašici da bi se prešlo na duplo skuplju šestovalentnu vakcinu

BEOGRAD - Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić izjavio je danas da je nestašica petovalentnih vakcina veštački izazvana i da se ponuđači nisu javili na tender za nabavku, iako su imali obavezu.

"Mi smo 17. januara raspisali tender, na kome se traži da jedina dva proizvođača (Glakso i Sanofi) isporuče adekvatne količine kako bismo vakcinaciju sproveli besplatno, međutim nije se javio nijedan od ponuđača, iako su imali obavezu", rekao je Babić. Prema njegovim rečima, te dve kompanije su imale obavezu da obezbede nesmetano snabdevanje u roku od godinu dana od trenutka kada je izjava potpisana sa RFZO stupila na snagu (27. oktobar 2013).

"Očigledno je reč o veštačkom izazivanju nestašice, sa željom da se pređe na šestovalentnu vakcinu koja je duplo skuplja", dodao je on.

Babić je naveo da nema mesta panici i da je trovalentna vakcina dobra. Farmaceutska kompanija Glakso Smit Klajn (GlaxoSmithKline) saopštila je ranije da je u prvom kvartalu ove godine Srbiji isporučila potrebne petovalentne vakcine Infanrix-IPV+Hib, a da je više puta ukazivala na značaj blagovremenog raspisivanja tendera za vakcine u Srbiji. Ta kompanija je navela da je praksa u većini zemalja gde GlaxoSmithKline posluje, da se isporuke za 2014. godinu ugovore na tenderima zaključenim do sredine 2013. godine.

(Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track