20 GODINA BEZ ODGOVORA: Ko je ubio Dadu Vujasinović?

Zločin još nije rasvetljen

20 GODINA BEZ ODGOVORA: Ko je ubio Dadu Vujasinović?

Društvo -
Ponovljenim veštačenjima, početkom 2008. godine, odbačena je verzija o samoubistvu, a Okružno tužilaštvo januara 2009. pokrenulo je pretkrivični postupak za ubistvo

BEOGRAD - Dada Vujasinović, novinarka i urednica magazina „Duga“, 8. aprila 1994. pronađena je mrtva u porodičnom stanu u Beogradu.

Ponovljenim veštačenjima, početkom 2008. godine, odbačena je verzija o samoubistvu, a Okružno tužilaštvo januara 2009. pokrenulo je pretkrivični postupak za ubistvo.

Pre tačno godinu dana Komisija za istraživanje ubistava novinara je saopštila da će u procesu rasvetljavanja ubistva Dade Vujasinović biti angažovani strani eksperti za balistiku i sudsku medicinu, i da se uspostavlja komunikacija sa Institutom za bezbednost u Visbadenu. Ta komisija, kako su javili mediji, pronašla je dokaze u slučaju ubistva novinarke Dade Vujasinović, koji su se vodili kao izgubljeni od 1999. godine.

Komisija za istraživanje ubistava novinara je obnovila istragu ubistava novinara Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića radi nalaženja počinilaca, a ta komisija priprema i materijal za nove svedoke u slučaju pogibije 16 radnika RTS u NATO bombardovanju 1999. godine.

"U slučaju Dade Vujasinović poslali smo molbu Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu da uradi veštačenje, a paralelno s tim biće saslušano još nekoliko ljudi za koje je moguće da imaju neka saznanja“, rekao je krajem marta ove godine predsednik te komisije Veran Matić.

Ko je Radislava Dada Vujasinović?

Radislava Dada Vujasinović rođena je 10. februara 1964. u Čapljini, Hercegovina. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, 1987. godine. Posle završenog fakulteta radila je kao novinar Privrednog pregleda, a potom u magazinu „Duga“. Godine 1993. postala je član uređivačkog kolegijuma „Duge“. Za reportaže sa slavonskog ratišta te godine je dobila nagradu Svetozar Marković Udruženja novinara Srbije.

Zbog svojih istraživačkih tekstova o sprezi kriminala i politike, dobijala je pretnje, ucene i sudske tužbe. Knjiga „Svedočenja iz obeščašćene zemlje“ kompilacija njenih tekstova, intervjua i privatnih pisama objavljena je 1995. u Torontu, Kanada. Pre četiri godine Udruženje novinara Vojvodine i druga novinarska udruženja su podržala inicijativu da jedna ulica u Zrenjaninu dobije njeno ime.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track