Najnovije vesti

Novi pravilnik RFZO: Moguće ukidanje participacije na lekove?
Foto: Kurir

Niže cene za mesec dana

Novi pravilnik RFZO: Moguće ukidanje participacije na lekove?

Društvo
Ovim pravilnikom želimo sa uštedimo, odnosno oslobodimo 5 do 7 milijardi dinara i deo ovih para planiramo da uložimo u inovativne lekove za koje u ovom trenutku nemamo sredstva, kaže Milica Bajčetić iz Fonda

BEOGRAD - Novi pravilnik o uslovima i kriterijumima za stavljanje leka na listu koja se plaća sredstvima budžeta doneće dobit svima - od države i građana do domaćih i stranih farmaceutskih kompanija, izjavila je Milica Bajčetić iz Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i najavila da bi planirane uštede mogle da dovedu do potpunog ukidanja participacija za lekove .

"Pravilnikom dobijaju svi", rekla je ona i odbacila tvrdnje domaćih proizvođača lekova da će biti prinuđeni da zatvore pogone i otpuste radnike.

Ističući da takve tvrdnje "nisu utemeljene ni na pravilniku, ni na iskustvu koje imaju evropske zemlje koje su već primenile slične pravilnike", Bajčetić je navela da "domaći proizvođači, naprotiv, samo dobijaju, omogućava im se daleko veći udeo na tržištu, koji je u poslednjih pet godina bio u velikom padu" Ona je dodala da "domaći proizvođači imaju prilično benefita, jedan od njih je da u postupku javnih nabavki imaju prednost u ceni od 20 procenata".

Na pitanje da prokomentariše najave inostranih farmaceutskih kompanija da će da napuste tržište, jer smatraju da će biti oštećene, Bajčetić je rekla da tako nešto "nema logike". "Upravo ovim pravilnikom želimo sa uštedimo, odnosno oslobodimo pet do sedam milijardi dinara i deo ovih para planiramo da uložimo u inovativne lekove za koje u ovom trenutku nemamo sredstva", objasnila je ona i dodala da se time oslobađaju "sredstva koja su nerealno vezana kako bismo mogli da uvedemo u terapiju novije, efikasnije opcije kao što su inovativni lekovi".

Bajčetić je istakla da pravilnikom "dobija i država jer su naši osiguranici već godinama plaćali nerealno visoke cene lekova, koje su više nego i u regionu i nekim evropskim zemljama". Ona je objasnila da je Svetska banka uradila studiju koja je jasno pokazala da je "čak pola najviše propisivanih lekova u Velikoj Britaniji za 15 odsto jeftinije nego u Srbiji".

"Naši građani će odmah da osete taj boljitak kroz niže cene, to će se desiti za mesec dana, možda ranije", rekla je Bajčetić i najavila da Fond, ukoliko ostvari dovoljnu uštedu, čak planira da u potpunosti ukine participacije na lekove. Ističući da RFZO "ne očekuje velike poremećaje na tržištu", ona je navela da su nadležni , u svakom slučaju, spremni da reaguju "ako dođe do nekih veštački izazvanih nestašica". Novi Pravilnik o uslovima, kriterijumima, načinu i postupku za stavljanje leka na listu lekova objavljen je u "Službenom glasniku RS" od 16. aprila i nakon toga stupio na snagu.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...