DEVENPORT: EU nastavlja biti glavni partner u modernizaciji obrazovanja!
Foto: Fonet

U reformu uloženo 62 miliona evra

DEVENPORT: EU nastavlja biti glavni partner u modernizaciji obrazovanja!

Društvo -
Jedan od najuspešnijih projekata, IMPRES, odnosi se na veći obuhvat dece predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem, realizovan je od 2011. do aprila ove godine i omogućio je da 1.700 mališana iz seoskih sredina, siromašnih porodica, pođu u vrtić, rekao je Deventport

BEOGRAD - Evropska unija nastaviće da bude glavni partner Srbije u modernizovanju obrazovnog sistema, rekao je danas šef Delegacije EU Majkl Devenport i istakao da je Unija od 2000. godine uložila više od 62 miliona evra bespovratnih sredstava u reformu obrazovanja u Srbiji.

Jedan od najuspešnijih projekata, IMPRES, odnosi se na veći obuhvat dece predškolskim obrazovanjem i vaspitanjem, realizovan je od 2011. do aprila ove godine i omogućio je da 1.700 mališana iz seoskih sredina, siromašnih porodica, pođu u vrtić, rekao je Deventport na konferenciji povodom završetka projekta.

Projekat "Unapređivanje predškolskog vaspitanja i obrazovanja" je prvi projekat u predškolstvu koji je EU finansirala sa 3,75 miliona evra.

IMPRES je omogućio značajnu socijalnu inkluzije dece, osposobljavanje vaspitača i podršku roditeljima, rekao je Devenport i ukazao na obavezu da "nastavimo sa primenom i modernizacijom u ovoj oblasti".

Za tri godine realizacije projekta izgrađeno je sedam montažnih vrtića u šest opština i time povećan obuhvat dece koja su krenula u vrtić.Takođe, predškolskim ustanovama dodeljeno je deset vozila za prevoz mališana, devet kombija i autobus - putujući vrtić, rečeno je na skupu i navedeno da je projekat realizovan u 15 opština, u Užicu, Tutinu, Kruševcu, Šapcu, Gadžinom Hanu...

Ministar prosvete Tomislav Jovanović je ukazao na doprinos projekta u socijalnoj inkluziji dece iz osetljivih grupa, unapređivanju kvaliteta, smanjenju siromaštva.Državni sekretar Ministarstva prosvete Muhedin Fijuljanin podsetio da je procenat obuhvata dece predškolskog uzrasta u porastu i da je 2011/12. bio 54,5 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track