VELIKE POPLAVE: Zaspali na suvom, probudili se u vodi
Foto: Zoran Šaponjić

Izlile se reke u užičkom kraju

VELIKE POPLAVE: Zaspali na suvom, probudili se u vodi

Društvo -
Meštani iz okoline Požege ne mogu da izađu iz kuća, uništeni malinjaci i ostali usevi
1 / 5 Foto: Zoran Šaponjić

POŽEGA - Otvorilo se nebo...Pavle Petrović (65) iz sela Gorobilje preksinoć je zanoćio na suvom, juče ujutru osvanuo je nasred požeškog polja - na ostrvu! Opkoljen vodom sa svih strana. Pod prozorom, s jedne strane matica mutne Đetinje, ispred kućnog praga jezero!Iz kuće samo čamcem- Od jutros kući i iz kuće mogu samo čamcem! Čitave noći oka nismo sklopili. Kiša je lila kao iz kabla, rasli su i Đetinja i Skrapež. Oko četiri jutros bilo je kritično. Pozvao sam komšije da iznosimo stvari, voda je došla na pet centimetara od praga i tu je stala... Šta će biti dalje, sam Bog zna - pričao nam je juče Pavle i gledao u mračne, mutne oblake koji su se ponovo gomilali nad Požegom.

- Slične poplave zadesile su nas u maju 1965. godine. Tada su doletela četiri helikoptera JNA, narod su iz poplave spasavali iz vazduha. Stigla vojska s čamcima, civilna zaštita opštine i mesne zajednice. Sve je nekako bilo organizovanije, bolje je funkcionisalo - kaže Pavle Petrović.Nekoliko kilometara dalje, u Prilipcu, meštani su juče pokušavali koliko-toliko da saniraju posledice noćnog divljanja Kravaričke reke, koja je u četvrtak oko devet uveče nadošla bukvalno za nekoliko minuta, poplavila kuće Majstorovića, raznela malinjake, neko vreme tekla centrom sela.

- Malinjak od 30-40 ari bukvalno je uništen. Evo, voda je donela veliko deblo usred zasada. Lomila je grane, čupala, kidala... Ovde roda nema - hvatala se za glavu u malinjaku od kog zavisi čitava porodica Nada Marinković, pokušavajući da motikom odvrati vodu iz redova.Niz Moravicu, malo dalje, ostali su tragovi divljanja reke od pre nekoliko dana. Uništeni plastenici, zasadi povrća, razneti putevi...- Sinoć je potok, malo dalje, ka Pilatovićima prevrnuo automobil čoveku. Srećom, niko nije stradao - pričaju meštani.Nove padavinePod vodom je i juče bio put Požega-Pilatovići, poplavljen sa skoro metar vode. Preko se išlo samo traktorima. Poplavljene su kuće Krsmanovića, Milijanovića, Majstorovića.

- Zebemo od svake naredne noći. Najavljuju nove padavine. Ovo je katastrofa do sada neviđena. Hvala Bogu da do sada niko nije stradao - pričaju meštani sela oko Požege.Vlada je odlučila da izdvoji 60 miliona dinara za saniranje šteta. Opštinama Lučani, Požega, Kuršumlija, Prokuplje, Medveđa, Lebane, Doljevac, Gadžin Han, Aleksinac, Zaječar, Trgovište Kruševac i Žitorađa, gradovima Zaječar, Kraljevo i Niš odobreno je po 3.750.000 dinara pomoći.Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Predrag Marić kaže da se po podne situacija smirila, ali da se obilne padavine očekuju u ponedeljak.

Bez protivgradnih raketa: Uništeni zasadi kod Kuršumlije POSLE POPLAVE UBIO IH I GRAD

Nevreme praćeno gradom pogodilo je planinsko selo Sagonjevo u opštini Kuršumlija.Zasadi pod jagodom i malinom skoro potpuno su uništeni, a protivgradna odbrana nije delovala jer stanica u ovom selu nije imala nijednu raketu. Ogorčeni meštani kažu da će tužiti Republički hidrometeorološki zavod, koji obavlja poslove protivgradne odbrane.- Za samo desetak minuta uništen je sav naš trud. Ako se jagode i maline malo i oporave, prihod će biti manji više od 70 odsto, a ima zasada koji su 100 posto uništeni - kaže Radovan Radovanović iz ovog sela i dodaje:- Laž je da nema raketa. Centar za protivgradnu odbranu iz Kruševca je jesenas odneo sve preostale rakete iz naše stanice. Međutim, iako je trebalo da ih vrate, oni to nisu učinili. Znači za našu štetu nije kriv grad, već nečiji nemar.

KritičnoČačakPrekinut saobraćajNačelnik Odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga Dragiša Broćić izjavio je da je situacija tokom prošle noći počela da se smiruje, navodeći da je kiša juče ujutro ponovo počela da pada u Čačku i Lučanima. Prema njegovim rečima, došlo je do prekida saobraćaja na nekoliko mesta.Vrnjačka BanjaVanredna situacijaU delu Banje koji je najviše stradao, Štab za vanredne situacije proglasio je juče vanrednu situaciju. Najugroženija su naselja Lipova, Dubrava i naselje od pijace ka autobuskoj stanici. Stručne službe su celu noć ispumpavale vodu iz podruma domaćinstava i ustanova u Banji i čistile mulj koji je voda nanela. Najteže je u Lipovi, gde je reka pokidala vodovodne cevi.LjigVoda iz cisterniVanredno stanje proglašeno je u selima Kozelj, Paležnica, Ba, Kadina Luka, Štavica, a štete na usevima i objektima biće naknadno utvrđene. Prema rečima direktora JKP „Komunalac“ iz Ljiga Gradimira Filipovića, voda za piće zbog povećane mutnoće u ovu opštinu se doprema cisternama.ValjevoPod vodom 160 kućaU Kolubarskom okrugu najteža je situacija u Osečini, gde je zbog izlivanja reke Jadar poplavljeno 160 kuća u samoj varošici, dok je voda u mioničkom kraju odnela mnoge lokalne puteve i nekoliko mostova. Iz etno-kuće u selu Ključ evakuisano je pet ljudi koji su bili opkoljeni vodom. Pod vodom sela našla se i čaršija Tešnjara. Poplavljeno je i na desetine kuća u više naselja, a zbog padavina pojavilo se sedam klizišta, čija će sanacija koštati 50 miliona dinara.(T. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track