ČAST ZA DRŽAVU: Srbija dobila nacionalnu stolicu u Stalnom arbitražnom sudu
Foto: Rojters

Palata mira u Hagu

ČAST ZA DRŽAVU: Srbija dobila nacionalnu stolicu u Stalnom arbitražnom sudu

Društvo -
Stolica je prošle nedelje izrađena i postavljena u Japanskoj sali Palate mira u Hagu

BEOGRAD - Republika Srbija dobila je nacionalnu stolicu u Stalnom arbitražnom sudu, sa sedištem u Palati mira u Hagu, što predstavlja posebnu čast za državu.Ta stolica je od sada državni simbol Republike Srbije u toj međunarodnoj instituciji, kao samostalne države nakon raspada bivše Jugoslavije.

Stolica je prošle nedelje izrađena i postavljena u Japanskoj sali Palate mira u Hagu, navodi se u informaciji Ministarstva pravde i državne uprave dostavljenoj Tanjugu.Stalni arbitražni sud je međunarodna organizacija osnovana 1899. godine Haškom konvencijom iz 1899. radi rešavanja međunarodnih sporova. Više od sto država ima svoju stolicu u tom organu.Sve organizovane posete Palati mira, u kojoj se nalaze još i Medunarodni sud pravde kao glavni pravosudni organ UN i Haška akademija za međunarodno pravo, uključuju u svoj program i razgledanje nacionalnih stolica u Japanskoj sali.

Na toj stolici mogu da sede samo najviši državni zvaničnici tokom posete Palati mira i zvanični predstavnici države tokom sednica Administrativnog saveta Stalnog arbitražnog suda.Stolica je izrađena u skladu sa originalnim modelima koji su stari više decenija.U vreme kada je Japanska sala zatvorena zbog drugih aktivnosti koje se održavaju u Palati mira, nacionalni grbovi na naslonima stolica se pokrivaju posebnim navlakama radi zaštite.Inače,

Stalni arbitražni sud nije namijenjen samo državama, nego i državnim subjektima, međuvladinim organizacijama i privatnim subjekata.Bavi se arbitriranjem slučajeva koji proizlaze iz međunarodnih ugovora (uključujući bilateralne i multilateralne ugovore o ulaganjima) i drugih ugovora.Takvi slučajevi obuhvataju širok spektar pravnih problema, od sporova o kopnenim i morskim granicama, suvereniteta, ljudskih prava, sve do međunarodnih ulaganja i problema koji se odnose na međunarodnu i regionalnu trgovinu.

Sud ima dva organa: Stalni administrativni savet i Biro. Stalni administrativni savet sacinjavaju diplomatski predstavnici strana ugovornica akreditovanih u Hagu.Funkciju predsednika Saveta vrši ministar inostranih poslova Holandije, a Biro Suda je administrativni organ koji radi pod kontrolom Saveta. Biro vrši funkciju sekretarijata suda, stara se o arhivi i obavlja administrativne poslove.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track