GOTOV JE: Dačić više neće moći da štiti Backovića i lopove iz Galenike!
Foto: Zorana Jevtić

Novi pokušaj hapšenja zbog „Galenike“

GOTOV JE: Dačić više neće moći da štiti Backovića i lopove iz Galenike!

Društvo -
Iako je nedavno stopirao akciju hapšenja lopova iz farmaceutskog giganta, bivši ministar policije ovog puta neće moći da spreči privođenje političkog direktora SPS

BEOGRAD - Nema im spasa.Odgovorni za višemilionsku pljačku „Galenike“ u narednim danima naći će se na udaru zakona! Kako je Kurir pisao, osumnjičeni za lopovluke u farmaceutskom gigantu, među kojima je i politički direktor Socijalističke partije Srbije Dejan Backović, trebalo je da budu uhapšeni još pre dve nedelje, ali je tu akciju samo nekoliko sati pre realizacije stopirao ministar policije i lider SPS Ivica Dačić lično. Međutim, ovoga puta, kako saznajemo, niko neće moći da spase one koji se terete da su „Galeniku“ oštetili za vrtoglavih 77 miliona evra.Nema nazad- Odgovorni za zloupotrebe u „Galenici“ vrlo brzo će biti izvedeni pred lice pravde. Pošto Ivica Dačić više nije na funkciji ministra unutrašnjih poslova, niko više neće biti u mogućnosti da onemogući da se osumnjičeni ispitaju i privedu pravdi - tvrdi naš sagovornik.Podsetimo, policijska akcija koja je trebalo da bude realizovana 12. aprila, izjalovila se zbog intervencije iz samog vrha MUP. Sve je teklo po planu, raspoređeno je 40 pripadnika policije koji su počeli da prate osumnjičene, a zatim, samo četiri sata pre hapšenja, u tri sata ujutru, akcija je zaustavljena.

Policija je, kako je naveo naš izvor, povučena jer je Dačić sprečio akciju zato što je na spisku odgovornih za mahinacije i Backović. Među osumnjičenima, prema našim saznanjima, nalazi se još šestoro direktora iz „Velefarma“, dok su krivičnom prijavom obuhvaćeni bivši generalni direktor te kompanije Dragoljub Vučićević i Nenad Ognjenović, bivši generalni direktor „Galenike“, koji je takođe kadar SPS.Sumnja se da su Ognjenović i Backović izvršili više krivičnih dela od 2008. do 2012, i da su u nameri da pribave imovinsku korist „Velefarmu“ i Vučićeviću oštetili „Galeniku“ za 77 miliona evra. „Galenika“ je u tom iznosu isporučila robu „Velefarmu“, ali bez sredstava obezbeđenja. Kao sredstvo plaćanja izdate su valutirane menice preduzeća koje posluju u okviru „Velefarma“, i to u vreme kad su im računi bili u blokadi.Kako se muljalo- Ognjenović i Backović su u februaru 2011. naložili da se između „Galenike“ i „Velefarma“ sklopi sporazum, na osnovu kog je naš farmaceutski gigant povukao menice u iznosu od oko milijarde dinara. Prema nalogu Backovića, „Galenika“ je potpisala ugovor o jemstvu za kredit od 2,2 miliona evra kod Unikredit banke. I taj dug je „Galenika“ preuzela na sebe - ispričao je naš sagovornik.

Povukli noguDEO EKIPE VEĆ HAPŠENZbog zloupotreba u „Galenici“, kojima je ta kompanija oštećena za oko 12 miliona evra, u maja prošle godine uhapšeno je osam osoba, među kojima i bivši generalni direktor Ognjenović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track