Džozef Mozes (DEA): Imamo odličnu saradnju sa BIA!
Foto: DEA

Ekskluzivno u razgovoru za Kurir otkriva

Džozef Mozes (DEA): Imamo odličnu saradnju sa BIA!

Društvo -
Sa srpskim vlastima imamo odlične odnose. U toku je saradnja na brojnim slučajevima; Srbija je imale ključnu ulogu u rešavanju „slučaja Šarić“, a njene službe su veoma predane
1 / 3 Foto: DEA

ARLINGTON - Bez milosti protiv dilera droge!Administracija za sprečavanje trgovine drogom (DEA) najveći je neprijatelj narko-bosova na planeti. Ova organizacija, sastavljena od 10.784 vrhunski obučena profesionalca, zna sve puteve droge. Kad oni nekome nanjuše trag...Svaka čast SrbimaImao sam veliku čast da tokom svog boravka u Vašingtonu posetim sedište DEA i razgovaram sa Džozefom Mozesom, čovekom koji o narkoticima zna ama baš sve, inače agentom i osobom zaduženom za kontakte s medijima ove organizacije. Dočekan sam kao prijatelj, budući da dolazim iz Srbije, zemlje koja sa ovom organizacijom ima vrhunsku saradnju.

Sve više narkotika na tržištu... DEA otkrila nove opojne supstance (Foto: DEA)
Sve više narkotika na tržištu... DEA otkrila nove opojne supstance (Foto: DEA)

- Moram da naglasim da imamo odlične odnose sa srpskim vlastima, sa Bezbednosno-informativnom agencijom. Saradnja je odlična, naglasite to, odlična - kaže Mozes.On kaže da je u toku saradnja DEA sa srpskim vlastima na mnogo slučajeva i da u niko DEA nema ništa osim pozitivnog da kaže o profesionalizmu i predanosti naše službe:- Srpske vlasti su imale ključnu ulogu u rešavanju „slučaja Šarić“.Balkan ključno područjeO tome koliko znači ova pohvala najbolje svedoči činjenica da DEA ima više od 80 kancelarija u 67 zemalja sveta i jedna je od najprisutnijih agencija na svetu. Imaju veoma dobre odnose sa svojim saradnicima, a Balkan im je, kaže Mozes, region od ključnog značaja i zato nastavljaju da rade sa Srbijom na slučajevima u kojima postoji zajednički interes.- Balkan je jedan od najinteresantnijih regiona zbog istorijskih veza i zbog količine droge. Tu se ukrštaju veliki putevi kokaina i heroina. Tuda vode tradicionalni putevi heroina, ali i druge supstanci, kao što je anhidrid sirćetne kiseline, hemikalija koja u velikim količinama dolazi na Balkan, odakle se distribuira u Tursku, gde se koristi za sintezu heroina. Burad stižu iz Nemačke i Rusije, ovde im se nalepljuju nove etikete, pa se preko Jedrena prebacuju u Tursku - kaže Mozes.

Foto: DEA
Foto: DEA

Kada je reč o srpskim narko-dilerima, uglavnom se radi o trgovini kokainom. „Naši“ su prešli na viši nivo i postali krupniji igrači kad su stvorili direktne veze sa organizacijama u Južnoj i Centralnoj Americi krajem prošle decenije. Od tog momenta na teritoriji jugoistočne Evrope postoji veliki promet kokaina, uz tradicionalno veliki promet heroina, koji stiže iz Azije. Oni koji trguju heroinom dovoze ga preko Turske na Balkan, tu razbijaju pošiljke na manje delove i zatim ih distribuiraju po zapadnoj Evropi.- Kada govorimo o srpskim i balkanskim narko-organizacijama, velika promena je to što su postali mnogo aktivniji u odlascima u Južnu i Centralnu Ameriku. Drugim rečima, oni više nisu želeli samo da diluju kokain, nego su počeli da budu uvoznici, direktno iz, recimo, Argentine i drugih zemalja. Rekli su: Nećemo više da rasturamo 50 kilograma po Evropi, ne, ne... Sad ćemo da odemo u Južnu Ameriku, da kupimo robu, da je prošvercujemo i onda da je distribuiramo. Jer to je sledeći nivo... Neki šverceri sa ovih prostora su tako dospeli u „prvu ligu“ - kaže Mozes.„Sintetika“ dolazi iz AzijeŠto se tiče sintetičkih droga, koje su veoma popularne u celoj Evropi, pa i u Srbiji, čvorište za distribuciju ovih droga je jugoistočna Azija. Kako tvrdi Mozes, Balkan nije toliko bitan za proizvodnju sintetičkih droga.

Foto: DEA
Foto: DEA

- Postoje izveštaji o laboratorijama za izradu ekstazija i drugih sintetičkih droga i na Balkanu, ali glavni izvor sve „sintetike“ s kojom imamo posla je jugoistočna Azija, a pogotovo Kina. Ono što je još interesantno jeste to da je proizvodnja ekstazija u celini u izuzetnom padu. Na primer, u SAD je u klubovima veoma popularna droga zvana „moli“. Tradicionalno, „moli“ je sadržala MDMA ili ekstazi. Sada, kad kupite „moli“, nije sigurno da ćete dobiti MDMA nego najverovatnije neka od brojnih sintetičkih jedinjenja uvezenih iz Kine i definitivno nisu za ljudsku upotrebu. Obično su veoma opasne.DEA je nedavno obavila istragu o osobi koja je identifikovana kao Erik Čang i njegovoj kompaniji „CEC kemikals“, koja se nalazi u Kini. DEA je na ovom slučaju sarađivala sa Kinezima i na kraju su kineske vlasti uhapsile Čanga zbog učešća u izvozu ovih hemikalija.Kad je reč o heroinu, ubedljivo najveća količina ove droge u SAD stiže iz Meksika. U Evropu, međutim, iz Avganistana stiže čak oko 60 odsto.- Heroin je droga koja je u ekspanziji u SAD. Mnogi ljudi se navuku tako što piju mnogo lekova koji se mogu legalno nabaviti, a koji su u suštini opijati. Pa heroin je opojna droga i, kad se sve stavi na papir, jeftinije je kupovati njega nego lekove. Veliki problem u SAD je poplava meksičkog heroina. Nekad je postojala linija na Misisipiju, znalo se - zapadno je meksički heroin, istočno nije. Sad je ta linija zamagljena - kaže Mozes i dodaje da je veoma zadovoljan time kako je odnos između DEA i Evropola napredovao.- I taj odnos još uvek napreduje, svakog dana. Za pet godina, koliko sam radio sa Evropolom, svake godine sam video kako Evropol napreduje.

Bogatstvo narko-dilera najveća misterija NE ZNA SE KOLIKO SU IMUĆNIMozes kaže da se mnogo mitova stvara oko bogatstva dilera droge, ali proceniti njihovo pravo bogatstvo - jednostavno nije moguće:- Evo, u Forbsu su stavili Čapa Guzmana (meksički narko-baron) među najbogatije ljude na svetu. Pa to je neverovatno. Onda nas zovu i pitaju za komentar, a mi uzmemo iznos koju su oni napisali i postavimo im jednostavno pitanje - kako ste došli do ovog broja? A oni onda kažu: „Pa... znate... ovaj...“ Pa ljudi, po definiciji, niko ne zna koliko oni droge prodaju niti koliko novca zarađuju. To im je metod rada - da rade u tajnosti. Zato sve te priče o brojkama...Mozes takođe upozorava da nema manje ili više opasnih droga:- Sve droge su opasne. Nema lošeg ili dobrog heroina, sav heroin je loš. Svaki može da vas ubije. Ne postoji podela među narkomanima. Svi uzimaju sve. Naši agenti su nedavno videli kako iz kuće u kojoj prodaju krek prvo izlazi odrpanac, a zatim bogataš u skupocenoj limuzini. Svi oni su mušterije, svi kupuju sve, svi uzimaju sve.

ČINJENICEOvlašćenja-Administracija za sprečavanje trgovine narkoticima je federalna agencija u SAD, pod nadležnošću Ministarstva pravde-Zadatak DEA je da spreči krijumčarenje droge i upotrebu u SAD-DEA ima mandat i da koordinira istrage o narkoticima i izvan granica SAD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track