MARIĆ: Nabavljeno još 3.000 komada protivgradnih raketa
Foto: Beta AP

Sektor MUP za vanredne situacije

MARIĆ: Nabavljeno još 3.000 komada protivgradnih raketa

Društvo -
To znači da ćemo ovu sezonu početi sa 8.550 raketa odnosno sa po pet raketa po stanici što je još daleko od onog što želimo - da sezonu počinjemu sa minimum 15 raketa po stanici, naveo je načelnik Predrag Marić

BEOGRAD - Sektor Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije se i ove godine suočava sa nedostatkom protivgradnih raketa, a taj problem može biti sistemski rešen usvajanjem Zakona o zaštiti od grada. Načelnik tog sektora Predrag Marić izjavio je da je preko budžetskog fonda za vanredne situacija nabavljeno 3.000 komada protivgradnih raketa čija distribucija je počela.

"To znači da ćemo ovu sezonu početi sa 8.550 raketa odnosno sa po pet raketa po stanici što je još daleko od onog što želimo - da sezonu počinjemu sa minimum 15 raketa po stanici", rekao je on. Marić smatra i da će koliična protivgradnih raketa s kojom se trenutno raspolaže "svakako biti u ovom periodu dovoljna" ali upozorava da je neophodno sistemski rešiti problem protivgradne zaštite.

"Da bi se ova stvar na jedan sistemski način uredila i rešilo hronicno pitanja oko nabavke raketa neophodno je da se okonča posao koji smo započeli prošle godine - da se usvoji Zakon o odbrani od grada", rekao je on. On je naveo da se tim zakonskim rešenjem uvodi sasvim drugačiji način finansiranja i nabavke raketa, kao i da se u kompletan sistem uvode osiguravajuća društva, poljoprivrednici kao i pitanje protivgradnih strelaca i njihov odnos prema lokalnoj samoupravi.

Prema njegovim rečima, oblast protivgradne zaštite "teško da će u narednom periodu biti uređena" bez usvajanja Zakona o odbrani od grada.Marić očekuje i da će nakon usvajanja tog zakona biti omogućeno i da se protivgradne rakete nabavljaju van sezone i u dovoljnim količinama.

"Ono što je karakteristika ovog zakona je i da uvodi i alternativna rešenja zaštite od grada jer kada bi Srbija i imala dovoljan broj protivgradnih raketa one omogućavaju 70 odsto zaštite, nikada stoprocento", objasnio je on.Marić je naveo i da altertnativni načini zastite predviđaju zasipanje gradonosnih oblaka agensima sa zemlje i iz vazduha, definisanje načina nabavke protivgradnih mrreža, rešenje finansiranja strelaca na protivgradnim stanicama...

On je napomenuo i da pre usvajanja tog zakona način finansiranja strelaca na protivgradnim stanicama po Srbiji ostaju stara rešenja "jer ne postoji zakonski osnov da se drugačiji postupi"." Republički hidrometeorloski zavod finansira, tokom šetomešecne sezone, strelce sa 4000 dinara mesečno a lokalne samouprave dotiraju tu sumu najčešće do devet ili 10 hiljada dinara na mesečnom nivo", rekao je Marić dodavši da nema zakonskih mogućnosti da se to promeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track