GROBLJE OSLOBODILACA: Ministar Vulin odao poštu poginulima za Dan pobede!
Foto: Beta

Sećanje na pretke

GROBLJE OSLOBODILACA: Ministar Vulin odao poštu poginulima za Dan pobede!

Društvo -
Predugo je Srbija bila skromna kada je govorila o svojoj ulozi u velikoj pobedi nad fašizmom i kada je dopuštala da neki drugi uzimaju zasluge koje pripadaju njoj i njenom narodu", rekao je Vulin

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin položio je danas venac na spomenik oslobodiocima Beograda u Drugom svetskom ratu povodom obeležavanja 9. maja, Dana pobede nad fašizmom.

"Čestitam svim građanima Dan pobede jer u Srbiji nema nikog ko taj dana ne doživljava kao svoj i koji se ne seća svojih predaka koji su mladošću i životom doprineli da se Dan pobede slavi.

Predugo je Srbija bila skromna kada je govorila o svojoj ulozi u velikoj pobedi nad fašizmom i kada je dopuštala da neki drugi uzimaju zasluge koje pripadaju njoj i njenom narodu", rekao je Vulin na ceremoniji na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu.

On je istakao da 9. maj predstavlja praznik sećanja na najlepšu mladost koja je hodala Srbijom.

"Ovo je naš dan, dan kada se sećamo pobedničke mladosti. Mi smo 9. maja 1945. godine, uzeli tapiju i ulaznicu na pravo da budemo deo Evrope i civilizovanog sveta jer Srbija nikad nije bila na pogrešnoj strani", kazao je Vulin. On je najavio da će ministarstvo na čijem je čelu, u najkraćem roku predložiti novi zakon o invalidsko-boračkoj zaštiti i dodao da "nema boljeg dana i pravednije i poštenije prilike" za najavu donošenja novog zakona.

Obeležavanju Dana pobede na Groblju oslobodilaca Beograda u Drugom svetskom ratu, prisustvovali su ambasador Rusije Aleksandar Čepurin, predsednik skupštine Beograda Nikola Nikodijević, predstavnici ministarstva odbrane i Vojske Srbije, funkcioneri Srpske radikalne stranke, pokreta Obraz i brojni građani.

Na Groblju oslobodilaca sahranjeno je 1395 pripadnika Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i 818 vojnika Crvene armije koji su poginuli u borbama za oslobođenje Beograda u oktobru 1944. godine. Dan pobede, 9. maj, obeležava se u znak sećanja na kapitulaciju nacističke Nemačke koja je potpisana 9. maja 1945. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track