MESARSKA MAFIJA: Inspektori mi ukrali pečat da bi švercovali meso
Foto: Beta

Bivši klaničar tvrdi da je žrtva

MESARSKA MAFIJA: Inspektori mi ukrali pečat da bi švercovali meso

Društvo -
Dragan Kursulić iz Kraljeva tvrdi da farmeri, klaničari, inspektori i trgovci prodajom neproverenog mesa oštećuju državu za milione

BEOGRAD - Prevara države, trovanje građana.Farmer, klaničar, veterinarski inspektor i trgovac u radnji na junetu od 500 kilograma zakinu državi oko 20.000 dinara, i to stave u svoj džep. Ključni su veterinari jer mogu da udare pečat na svako meso, a da to ne prijave. Država gubi stotine miliona - kaže Dragan Kursulić, nekadašnji vlasnik klanice u okolini Kraljeva, koji je protiv veterinarske inspekcije podneo krivičnu prijavu. dakle, pita se on, veterinarskom inspektoru iz Kraljeva novac da dva puta ode u Španiju, a plata mu je manja od 50.000 dinara?! Organizovana grupaKursulić je na svojoj koži osetio kako funkcioniše ova, kako je naziva, organizovana grupa. Oktobra 2010, posle 15 godina rada, veterinarski inspektori (imena poznata redakciji, prim. aut.) odlučili su da zatvore njegov pogon pored Kraljeva. Rešenje o zatvaranju nikad nije dobio.- Ubrzo ti inspektori nude mom sinu, koji je tehnolog animalnih proizvoda, da radi u klanici u Tutinu. Kad je otišao tamo, dočekao ga je visokopozicionirani inspektor i ponudio mu saradnju, tačnije to da zajedno muvaju. On je odbio, a ja sam odlučio da se obratim javnosti, ali sam to pismo nekako dostavio i inspektorima. Dva dana kasnije došli su da mi otvore klanicu, iako se ništa nije promenilo više od dve godine - priča Kursulić.Krivična prijavaMeđutim, to nije kraj. Ispostavilo se da je nestao njegov pečat, koji su čuvali inspektori.- Pečat važi na celoj teritoriji, bez njega meso ne može da dođe u radnju, pa je potreban onima koji hoće da prodaju meso na crno ovde ili na Kosmetu. Posle toga inspektori su tražili da ne „talasam“, kažu da će mi naći drugi pečat. Nisu me uplašili, podneo sam krivičnu prijavu jer sam sumnjao da je pečat prodat, s njim se može pečatirati i zdravstveno neispravno meso - kaže Kursulić i dodaje da ima svedoke da su mu inspektori nudili da mu nađu novi pečat. U Ministarstvu poljoprivrede nisu imali komentar.

Šverc na KosovuU KRALJEVU UTAJE 200 MILIONAKraljevo je godišnje samo na utaji poreza na junetini oštećeno za oko 50 miliona do 100 miliona dinara. Sličan iznos zakine se i na svinjetini - kaže Kursulić. On dodaje da se preko Kopaonika švercuje meso na KiM, a švercerima je bitno da imaju pečat jer Albanci smatraju da je onda sve regularno. Policija bi mogla, dodaje, da proveri i šta se dešava u Tutinu jer tamo cveta šverc na veliko.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track