HAJNC VILHELM: Pomoći ćemo koliko god budemo mogli!
Foto: Marina Lopicic

Nemačka je uz srpski narod

HAJNC VILHELM: Pomoći ćemo koliko god budemo mogli!

Društvo -
Nemački ambasador rekao je da je u Srbiju već stiglo 16 stručnjaka, pumpe, a da su pomoć pružile i nemačke kompanije Hemofarm, Metro...

BEOGRAD - Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm rekao je da su u Nemačkoj veoma potreseni zbog katastrofe koja je zadesila Srbiju, i da je pomoć te zemlje već stigla u Srbiju.

" Veoma smo potreseni zbog ove katastrofe ali dobro je videti koliko su brzo mnoge zemlje odgovorile na molbu Srbije", rekao je Vilhelm u izjavi Tanjugu.

Ukazujući da Nemačka pruža pomoć u okviru Evropske unije, on je ocenio da je dobro što članice Unije koordinišu svoje delovanje preko Evropske komisije u Briselu, jer se tako izbegava da više zemalja ponudi istu pomoć.

"Koordinacija je veoma važna, pomoć je koordinisana sa srpskim vlastima, i to se dobro odvija", rekao je on i primetio da su se mnogi Srbi odazvali apelu srpske vlade da dođu i pomognu.

"Dobro je videti međunarodnu, ali i nacionalnu solidarnost", istakao je on.Vilehlm je naveo da je Nemačka odmah poslala tri pumpe visokog kapaciteta, koje su već stigle u subotu veče i rade u Lazarevcu.

Prema njegovim rečima, elektrana još uvek radi ali čitava oblast gde je ugalj je ugrožena vodom i postoji opasnost da ugalj ne može da se koristi za elektranu, zbog vode."Mislim da ima zaliha uglja za još sedam dana, ako se voda nastavi i posle toga, elektrana će biti zatvorena", dodao je Vilhelm.

Postoji i zahtev za helikopter "na kojem se još radi". Na terenu je 16 nemačkih stručnjaka, tu su pumpe koje mogu da ispumaju 25.000 litra vode u minutu tako da su veoma efikasne. Pomoć su pružile i nevladine organizacije u Nemačkoj poput "Help-a", a važno je pomenuti da su i nemačke kompanije u Srbiji poput "Hemofarma, Metroa i drugih donirale pomoć.

Hemofarm je obezbedio pomoć u lekovima u vrednosti od 48 miliona dinara, a Metro je donirao vodu i druge namirnice..."Pokušaćemo da pomognemo koliko god budemo mogli", zaključio je Vilhelm.

On je podsetio da je nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer stavio na raspolaganje 350.000 evra za pomoć Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track