TUGA: Do sada uništeno 150 tona leševa životinja
Foto: Facebook

Veterinarska inspekcija

TUGA: Do sada uništeno 150 tona leševa životinja

Društvo -
Vlada Srbije donela je danas odluku da zbog vanredne situacije izazvane poplavama u BiH, uveze leševe životinja iz te zemlje, kako bi se neškodljivo uklonili u Srbiji

Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelabićanin rekla je da su ekipe na terenu do sada uništile 150 tona leševa životinja koje su uginule u poplavama.

"Mi smo stavljeni pod kontrolu Sektora za vanredne situacije. Oni nama dostavljaju podatke gde se voda povukla, i mi momentalno krećemo da čistimo taj teren. Nema čekanja", rekla je Čelabićanin za agenciju Beta.

Ona je navela da se ekipe Veterinarske inspekcije nalaze na teritoriji Obrenovca, Grocke, Umčara, Krupnja, Košiljeva, Lajkovca, Uba, Pomoravskog, Podunavskog, Sremskog i Mačvanskog okruga. Čelabićanin je navela da se leševi životinja uništavaju u kafilerijama i da su im na raspolaganju 17 kamiona.

"Ukoliko ne bude novih žarišta, dakle novih poplava, sve će biti u redu", kazala je ona i dodala da je sve spremno za uvoz leševa životinja iz Bosne i Hercegovine.

"Mi još nismo počeli da uništavamo leševe životinja iz Bosne i Hercegovine. Oni prvo moraju da obaveste našu graničnu inspekciju, pa u roku od 24 sata mi postupamo", rekla je Čelabićanin. Vlada Srbije donela je danas odluku da zbog vanredne situacije izazvane poplavama u BiH, uveze leševe životinja iz te zemlje, kako bi se neškodljivo uklonili u Srbiji.

"Nerešavanje ovog problema moglo bi da ugrozi bezbednost i u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini i kod nas u zemlji. Uvoz leševa zato je jedino rešenje", rekla je ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković na sednici Vlade.

Prema njenim rečima, mrtve životinje iz BiH će se spaljivati na prostoru firme "Energozelena" iz Inđije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track