Sahranjen Dobrica Ćosić
Foto: Fonet

Poslednji ispraćaj

Sahranjen Dobrica Ćosić

Društvo -
U višesatnoj koloni poslednji pozdrav srpskom piscu odale su članovi porodice i brojne poznate ličnosti

BEOGRAD - Srpski književnik, akademik i prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije Dobrica Ćosić sahranjen je danas na Novom groblju u Beogradu u prisustvu brojnih političara, kultrunih i javnih radnika.

Sahrani su prisustvovali predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom, ministri Ivica Dačić, Nikola Selaković, Ivan Tasovac, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, premijer Republike Srpske Milorad Dodik, bivši predsednici Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, brojni književnici, glumci, kompozitori, članovi srpskih političkih stranaka i nekadašnji aktivni političari.

U višesatnoj koloni poslednji pozdrav srpskom piscu, romansijeru i esejisti, političkom i nacionalnom teoretičaru, redovnom članu SANU odali su Nikola Hajdin, Milovan Vitezović, Radomir Andrić, Matija Bećković, Duško Kovačević.

U dugoj koloni ispred kapele u kojoj je episkop Irinej bački služio opelo uz učesće sveštenstva i hora Bogoslovskog fakulteta među dve hiljade ljudi koji su došli da odaju počast srpskom velikanu bili su Emir Kusturica, akadmik Ivan Jevtić, frulaš Bora Dugić, glumice Jelena i Ivana Žigon, Miroslav Mišković, Milorad Vučelić, Dragan Đilas.

Dobrica Ćosić je sahranjen na grobnom mestu pored supruge Božice na Novom groblju u Beogradu. Ćosić je rođen 29. decembra 1921. u Velikoj Drenovi, kod Trstenika.

Bio je prvi predsednik Savezne Republike Jugoslavije od 1992. do 1993. godine.Nazivan "ocem nacije", ostaće upamćen po romanima "Daleko je sunce", "Koreni", "Deobe", "Vreme smrti", "Vreme zla" i "Vreme vlasti".

U toku Narodnooslobodilačke borbe bio je politički komesar u Resavskom partizanskom odredu, a posle oslobođenja je bio član AGITROP-a Centralnog komiteta KP Srbije, a republički i savezni poslanik bio je 12 godina.

Jedan je od retkih koji su se javno usprotivili političkoj likvidaciji Aleksandra Rankovića. Od 1951. godine postaje slobodan umetnik, književnik koji je napisao kultne romane. Tokom 1989. i 1990. godine osnovao je srpske nacionalne stranke u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Bio je prvi predsednik SRJ 1992. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja