RAŠKA: Četa srpskih mirovnjaka ispraćena u Liban
Foto: Tanjug

Ministar na svečanoj ceremoniji

RAŠKA: Četa srpskih mirovnjaka ispraćena u Liban

Društvo -
Put srpskih mirovnjaka obeležilo je i rođenje deteta vodnika Marka Vukašinovića kojem su rođaci srećnu vest javili dok je bio u stavu mirno
1 / 7 Foto: Tanjug

RAŠKA - Svečanom ceremonijom i primopredajom srpske trobojke, koju je majoru Goranu Roganoviću uručio ministar odbrane Bratislav Gašić, danas je iz kasarne "Stefan Nemanja" u Raški ispraćena četa od 130 srpskih mirovnjaka u mirovnu operaciju u Liban.Pešadijska četa 21. pešadijskog bataljona 2. brigade Kopnene vojske, kojom komanduje major Roganović, druga je jedinica tog ranga koja se upućuje u misiju UNIFIL u Libanu, a put Libana krenuće večeras u 20 sati sa niškog aerodroma.Oni će u Libanu zameniti četu 3. brigade Kopnene vojske i u okviru španskog kontigenta ostati narednih šest meseci u misiji očuvanja mira.

Obraćajući se vojnicima, kao i članovima njihovih porodica, ministar odbrane Bratislav Gašić istakao je da pripadnici Vojske Srbije u mirovnim operacijama predstavljaju Srbiju i njenu vojsku u najboljem svetlu, kako u Libanu, tako i pred građanima Kipra, Liberije, Konga, Obale Slonovače, ali i pred pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja."Naši 'mirovnjaci' su pre svega sposobni i odgovorni ljudi koji svakodnevno pomažu lokalnom stanovništvu i spasavaju ljudske živote u udaljenim mestima podjednako dobro kao našim građanima poslednjih dana. Znanjem, profesionalnim i požrtvovanim radom naši vojnici zavredili su brojna priznanja i odlikovanja, stekli poštovanje svojih kolega i zadobili simpatije lokalnog stanovništva", rekao je Gašić.

Ministar Gašić: Postupajte časno i čovečno, kako dolikuje vojniku Srbije

Prema njegovim rečima učešće u mutlinacionalnim operacijama predstavlja, pre svega, profesionalni izazov za svakog pripadnika koji u njima učestvuje."Siguran sam da će vam iskustva koja ćete steći u misiji značiti u nastavku karijere, kao što su značila i vašim kolegama koji su se vratili. Ono što u misiji uočite kao dobro i poželjno, upotrebite kada se vratite na svoje redovne dužnosti u Vojsci Srbije", poručio je Gašić pripadnicima Pešadijska četa 21. pešadijskog bataljona 2. brigade Kopnene vojske.On je dodao da su srpski mirovnjaci prihvatili izazov i da je sada pred njima cilj da zadatak izvrše sigurno i profesionalno."U svim situacijama, prema svim ljudima s kojima dođete u kontakt, postupajte časno i čovečno, kako dolikuje vojniku Srbije. Poštujte kulture drugih, a dičite se našom. Rečima prenesite poruke mira i prijateljstva. Neka vas jača i motiviše činjenica da ste u misiji radi Srbije i njene budućnosti", rekao je Gašić.Govoreći o učešću srpskih vojnika u mirovnoj misiji u inostranstvu, Gašić je podvukao da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije i dalje angažuje raspoložive kapacitete i ulaže maksimalne napore da bi se pružila pomoć domaćem stanovništvu, sprečila šteta i otklonile posledice nepogoda nezapamćenih razmera koje su pogodile Srbiju.

Vest o prinovi u stavu mirno

Put srpskih mirovnjaka u Liban obeležilo je i rođenje deteta vodnika Marka Vukašinovića kojem su rođaci srećnu vest javili dok je bio u stavu mirno. Pristigli rođaci su mu tada javili da mu se u tom trenutku porodila supruga u Kosovskoj Mitrovici.Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković čestitali su mu rođenje deteta, a Diković ga je pitao i da li želi da ostane u Srbiji, sada kada je postao otac."Idem, idem, gospodine generale. Odlučio sam da idem. Sto odsto", odgovorio je vodnik i otac tek rođene bebe Marko Vukašinović.Osim Gašića, svečanosti su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, komandant Kopnene vojsjke gerenal-potpukovnik Aleksandar Živković, komandat 2. brigade Kopnene vojske brigadni general Marinko Pavlović , načelnik Centra za mirivne operacije pukovnik Milioje Pajović, kao i predstavnici lokalnih samouprava koje se nalaze na teritoriji 2. birgade Kopnene vojske, kao i članovi porodica pripadnika pešadijske čete koji odlaze u mirovnu misiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track