VERBIĆ MATURANTIMA: Nema ukidanja završnog testa!
Foto: Aleksandar Jovanović

Odbijen zahtev osmaka

VERBIĆ MATURANTIMA: Nema ukidanja završnog testa!

Društvo -
Ministar prosvete navodi da je trenutno prioritet da škole iz Obrenovca u septembru rade

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas, u razgovoru sa maturantima, da se nada da za nekoliko godina završni test neće biti potreban, ali da je sada nužan.

Verbić, koji je danas razgovarao sa tri učenika osmog razreda srednjih škola, od kojih jedan pohađa obrenovačku Osnovnu školu "Jefimija", rekao je da je potrebno da svi učenici izađu na završni ispit, a da će se ministarstvo pobrinuti da svi imaju gde da se upišu, kao i da je prioritet da škole iz Obrenovca u septembru rade.

"Komisija za sprovođenje završnog ispita, kao i komisija koja će se baviti upisom u škole, pobrinuće se da se za đake sa teritorija koje su zaista ugrožene poplavama otvori dovoljno dodatnih mesta i dozvoli da upišu škole koje žele, bez obzira što završni ispit polažu u dodatnom, avgustovskom roku", rekao je Verbić, a prenosi ministarstvo u saopštenju.

Foto: Beta
Foto: Beta

Verbić je rekao da bi, ukoliko ispit ne bi bio održan, bila oštećena deca koja su se za test spremala tokom čitavog školovanja i koja žele da ga polažu kako bi stekla dodatne bodove za upis u srednju školu.

"Nemojte se pripremati za test, izađite i pokažite šta znate. Niko neće biti oštećen", poručio je učeniku iz Obrenovca Verbić. Učenici su, kako se navodi u saopštenju, ministru rekli da im je jasno da završni ispit mora da se održi, ali da iz solidarnosti prema učenicima iz Obrenovca i drugih opština pogođenih poplavama, ne bi trebalo da se test boduje, odnosno da utiče na upis u srednje škole.

Učenici su predložili da se u srednje škole upisuju samo na osnovu uspeha iz osnovne škole. Vebić je kazao da u ovom trenutku postoji navala na pojedine škole, zbog čega upis ne može da se izvrši na pravedan način.

"Primera radi, prošle godine, u Treću beogradsku gimnaziju prijavilo se 180 vukovaca, što je više nego što škola ukupno može da primi đaka. Kako da napravimo razliku među njima? Moramo sve da ih upišemo, da otvorimo tri nova odeljenja koja su izmeštena i da angažujemo nove nastavnike, ali to onda nije ona ista Treća beogradska gimnazija", naveo je Verbić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track