AGROŽIV DOBIO STRUJU: Propast fabrike gora od elementarne nepogode
Foto: KURIR

Predsednik opštine uz radnike „Agroživa“

AGROŽIV DOBIO STRUJU: Propast fabrike gora od elementarne nepogode

Društvo -
Lokalna samouprava podržava radnike „Agroživa“ u nastojanju da im se kaže šta će biti sa tom kompanijom. - To mogu da uradi samo odgovorni u „Srbijagasu“, javnom preduzeću koje je od 2010. vlasnik „Agroživa“- kaže za Kurir Mitar Vučurević, predsednik opšine Žitište

ŽITIŠTE: Neizvesno!U svim objektima kompanije „Agroživ“ danas ponovo ima struje. Zbog nagomilanih računa, u utorak je je ovaj posrnuli živinarski gigant iz Žitišta ostao bez elektične energije. Zaposleni su najviše brinuli šta će se desiti sa oko 200 hiljada pilića na farmama u Banatskom Dvoru i Zrenjaninu, ali i u inkubatorskoj stanici u selu Torak:-Agregati u ovim objektima su radili sve dok ponovo nije normalizovana isporuka električne energije.

Dobro je da je tako jer bi, u suprotnom , došlo do uginuća. Ne odustajemo od namere da nam Dušan Bajatović, generalni direktor “Srbijagasa”, kaže kakva će biti sudbina “Agroživa”, i kada ćemo dobiti plate. Podsećam da još nismo dobili januarsku zaradu. Bajatović može oko 300 radnika da očekuje u petak ispred zgrade “Srbijagasa” - kaže Jovica Katić, predsednik fabričkog sindikata Nezavisnost.

Dramatičnu situaciju u „Agroživu“ pomno prate i funkcioneri lokalne samouprave. Oni su svesni da bi poslovni krah te kompanije, za meštane ove male banatske opštine bio gori od elementarne nepogode. To je Kuriru potvrdio Mitar Vučurević, predsednik opšine Žitište:

- Znam kako je gradonačelnicima i predsednicima opština u poplavljenim područjima širom Srbije, ali je naša situacija u pogledu “Agroživa”- “davljenička”. Propast te kompanije drastično bi pogoršala ionako lošu ekomosku i socijalnu kartu naše opštine- kaže Vučurević i nastavlja:

- Lokalna samouprava podržava radnike „Agroživa“ u nastojanju da im se kaže šta će biti sa tom kompanijom. To mogu da uradi samo odgovorni u „Srbijagasu“, javnom preduzeću koje je od 2010.godine vlasnik „Agroživa“. To sam danas predočio i Dušanu Mrakiću, državnom sekretaru u Ministarstvu rudarstva i energetike. “Agroživ” više ne može da posluje sa više od 1.100 radnika, od kojih njih 650 radi Žitištu. Toga su svesni i radnici koji rade u pogonima. Možda u ovakvim uslovima “Agroživ” može da posluje još šest meseci, ali se dugoročno rešenje mora naći što pre- otvoren je i do kraja jasan Vučurević.

Mitar Vučurević
Mitar Vučurević

Radnicima nije lako, kriv je menadžment

Znam da mojim sugrađanima nije lako. Nisu primili skoro pet zarada. Muči ih besparica, ali iznad svega neizvesnost. Lično mislim da aktuelni menadžment “Agroživa” nije u stanju da reši nagomilane probleme. Rukovodstvo snosi krivicu za celokupnu situaciju -kaže Vučurević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track