BRUKA U GSP: Alkohol na izvol‘te vozačima autobusa
Foto: Marina Lopičić

Evo kako se „brine“ o bezbednosti

BRUKA U GSP: Alkohol na izvol‘te vozačima autobusa

Društvo -
Šoferi ne smeju da piju ni kap alkohola, upozoravaju lekari. To nije omelo upravu da raspiše tender za nabavku vina, vinjaka, rakije...

BEOGRAD - Kako ih nije sramota?

Gradsko saobraćajno preduzeće „Beograd“, pored toga što nabavlja kafu i mlevenu papriku i za utvrđivanje njihovog kvaliteta formira komisiju, kupuje alkohol u ogromnim količinama.

Naime, na stalnom spisku nabavki nalazi se crno vino, polusuvo belo vino, viski, vinjak, rakija, viljamovka i pivo. Sva ova alkoholna pića nalaze se u njihovom restoranu, tako da su dostupna svim zaposlenima, pa i vozačima, koji ne bi smeli da ih okuse.Ni čašicaNevenka Dimitrijević, lekar opšte prakse, kaže za Kurir da vozači nikako ne bi smeli da piju ništa alkoholno, ni da pod minimalnom dozom alkohola sedaju za volan.- Vozači uopšte ne smeju konzumirati alkohol, ma ni čašicu. Potrebno je čak 24 časa da se iz krvi eliminiše alkohol. Ni pod minimalnom dozom alkohola vozač ne bi smeo da seda za volan - kaže Dimitrijevićeva.Podsetimo, Kurir je juče pisao o tome da je JKP GSP „Beograd“ raspisao tender za nabavku velikih količina alkoholnih pića, kao i da je od dobavljača kafe i mlevene paprike tražio uzorke u količini od po 50 grama.- U tenderu broj VND-23/14, koji je u toku, a raspisan je 20. februara ove godine, između ostalog, GSP naručuje crno vino, polusuvo belo vino, viski, vinjak, rakiju, viljamovku i pivo - rekao je Ivan Banković, upućen u sva dešavanja u ovom preduzeću.Sve po zakonuIz GSP juče su nam rekli da se sve sprovodi prema Zakonu o javnim nabavkama.- Predviđena je nabavka određenih količina alkoholnih pića koje se isključivo naručuju i koriste za proslavu slave i dana preduzeća. Zaposlenima je strogo zabranjeno konzumiranje alkohola tokom radnog vremena, stoga se ni u jednoj menzi, ni u bifeu ne drži i ne poslužuje alkohol - kažu u GSP i dodaju da se kafa i mlevena paprika proveravaju jer je velika zloupotreba ovih proizvoda.- Često se dešavalo da dobavljači isporuče proizvode lošijeg kvaliteta, a kod praškastih proizvoda velika je zloupotreba. GSP nema laboratoriju za ispitivanje uzoraka, zato uzorci mogu da se provere samo organoleptičkim putem (miris, boja, ukus...) - kažu u GSP.

Ne može svakoSTRUČNOST NAJVAŽNIJAPrema rečima Filipa Ćirića, sudije emisije „Moja kuhinja, moja pravila“, da bi neko govorio o kafi ili paprici mora dobro da poznaje taj proizvod.- Osoba koja daje sud o nekom proizvodu, u ovom slučaju o kafi i mlevenoj paprici, mora da zna kako se i na koji način obrađuju, konzumiraju, plasiraju. Za to je potrebna ozbiljna stručnost - kaže Ćirić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track