Dunja Mijatović OEBS: Što pre sastanak s Vučićem!

Inicijativa

Dunja Mijatović OEBS: Što pre sastanak s Vučićem!

Društvo -
Mijatovićeva je navela da je s Vučićem konstruktivno razgovarala i da su se dogovorili da se sastanu što je pre moguće. "Dobila sam uveravanja da će on lično i njegova vlada rešiti te probleme, rekal je predstavnica OEBS-a

BEOGRAD - Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović rekla je danas da je dobila uveravanja od premijera Aleksandra Vučića da će se on lično i vlada Srbije pozabaviti pitanjem blokiranja sajtova i komentara na internetu.

Vučić je prethodno danas u otvorenom pismu Dunji Mijatović optužio predstavnike OEBS-a da protiv njega vode "najprljaviju kampanju", objavljuju neistine o Srbiji i lažu, i zatražio izvinjenje ili dokaze da vlada sprovodi cenzuru i gasi internet sajtove.

Mijatovićeva je komentarišući pismo Vučića navela da "trend uklanjanja sajtova, blokiranja interneta i komentara u Srbiji nažalost nije nov", ali da se on nastavio s novim elementima - privođenjima pojedinaca zbog pisanja na blogovima i komentarima na sajtovima.

"Ovo se nastavilo tokom vikenda i u ponedeljak je sajt Peščanika napadnut i blokiran", rekla Dunja Mijatović.

Ona je navela da je s Vučićem konstruktivno razgovarala i da su se dogovorili da se sastanu što je pre moguće. "Obavestila sam ga da trend uklanjanja sajtova, blokiranja internet resursa i komentara u Srbiji nažalost nije nov i dobila sam uveravanja da će on lično i njegova vlada rešiti te probleme", navela je Mijatovićeva.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija rekla je da je 27. maja izdala saopštenje povodom privođenja pojedinaca zbog pisanja blogova i komentara i dodala da su i druge institucije koje prate medije i medijske slobode u Srbiji takođe reagovale. Ona je navela da je i u decembru izrazila zabrinutost zbog napada na sajtove i nelegalnog uklanjanja članaka s medijskih portala.

"Moja poruka vladi ostaje; ta delovanja treba istražiti i oni koji stoje iza njih treba da odgovaraju. Uloga je i dužnost vlade da štiti i neguje slobodu izražavanja bez obzira da li na internetu ili van interneta, kako je napisano u Ustavu. Zadovoljna sam uveravanjima premijera Vučića da će to pitanje biti rešeno", navela je Mijatovićeva. Premijer Srbije je u pismu Dunji Mijatović istakao da od "gospode iz OEBS-a, posle svih neistina" koje su izneli o Srbiji, očekuje jedno obično izvinjenje i ništa više.

Vučić je izneo da je veoma zabrinut zbog optužbi koje je Dunja Mijatović iznela o "navodnoj cenzuri koju tobože sprovode vlasti u Srbiji" i da ju je tim povodom zamolio da ga obavesti o bilo kakvom, pa i najmanjem dokazu koji bi potvrdio da je Vlada Srbije onesposobljavala sajtove Druga strana i Teleprompter ili da je skidala blog sa sajta lista Blic.

"Razume se, nikakav dokaz mi nije ponuđen. Ne želim da poverujem da ste ovo napravili zato što postoji potreba za disciplinovanje srpskih lidera i gušenje svake ideje o slobodnom i suverenom reagovanju države Srbije u njenom spoljnopolitičkom delovanju", naveo je Vučić.

On je dodao da "ne želi da veruje" da je Dunja Mijatović informacije pokupila na najneozbiljniji mogući način s jednog od sajtova koji vode "uobičajeno prljavu kampanju protiv svoje vlade", niti da je to uradila jer su joj te "lažne informacije" davali predstavnici "takozvanih nezavisnih institucija" u Srbiji, a da ih ona nije ni proverila. "Gospođo Mijatović, zašto niste pitali urednike i vlasnike Blica da li je Vlada Srbije bilo šta sklanjala sa njihovog sajta, a za drugopomenute sajtove, ni vi, ni ja nikada nismo čuli, nitu su ikoga u Srbiji zanimali", upitao je Vučić predstavnicu OEBS-a.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track