DIPLOMA NA BRZAKA: Plagirani doktorat košta do 3.000 evra
Foto: Shutterstock

Čudimo se što ima mnogo nestručnih

DIPLOMA NA BRZAKA: Plagirani doktorat košta do 3.000 evra

Društvo -
Mnogi studenti daju ogroman novac za izradu diplomskih radova i doktorskih disertacija; Samo na FON godišnje se otkriju četiri plagijata, a kazna može biti udaljavanje s fakulteta

BEOGRAD - Mnogi đaci i studenti bi da bez muke i u što kraćem roku dođu do diplome, za šta su spremni da iskeširaju i do 3.000 evra, koliko u Srbiji košta izrada doktorske disertacije!Internet obiluje sajtovima na kojima se nude usluge izrade seminarskih, diplomskih, pa čak i maturskih radova po ceni od 1.500 dinara do 50 evra, a postoje i primeri da akademski građani plagiraju svoje doktorate, koje završavaju u nerealno kratkim rokovima, bez konsultovanja s relevantnom literaturom i bez njenog pravilnog navođenja. Da se kasnije ne bismo iščuđavali što imamo lekare koji ne znaju da leče, advokate koji nisu u stanju da pruže adekvatan pravni savet, profesore koji ne umeju da prenesu znanje, nepismene novinare, pitali smo dekane fakulteta na koji način se bore protiv ove sve češće pojave.Softver nije dovoljanDekan Fakulteta organizacionih nauka Milan Martić otkrio je za Kurir da godišnje imaju između tri i četiri plagirana rada.- Protiv tih studenata pokreće se disciplinski postupak, a disciplinska komisija izriče mere zabrane, od polaganja svih ispita u narednom ispitnom roku do udaljenja s fakulteta do 12 meseci - rekao je on i naglasio da do nabavke softvera za otkrivanje plagijata, koja je u toku, ne mogu da preduprede tu nepravilnost.

Dekan Martić: Protiv tih studenata pokreće se disciplinski postupak
Dekan Martić: Protiv tih studenata pokreće se disciplinski postupak

Za razliku od njih, na Ekonomskom fakultetu takav softver postoji i, po rečima dekana Branislava Boričića, postao je obavezan pri oceni svih studentskih radova.- Od uvođenja antiplagijat programa ta pojava je iskorenjena. Ipak, studentima koji prekrše svoja prava i obaveze sledi udaljenje s fakulteta od 15 nedelja do godinu dana - istakao je dekan Ekonomskog fakulteta.Ministarstvo nemoćnoU Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja istakli su da su, kada je o tome reč, nemoćni, te da su problemi sa seminarskim, diplomskim i doktorskim radovima u nadležnosti visokoškolskih ustanova. Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal nije odgovorilo na pitanja o sankcionisanju onih koji se na internetu bave nelegalnom prodajom i oglašavanjem radova.Žale se na radoveInače, na internetu se pojavila i forum stranica na kojoj se pedesetak studenata žali na uslugu koji im pružaju „profesionalni“ sajtovi za izradu i brzu isporuku svih vrsta stručnih radova, pre svega zbog prevare.- Uplatio sam sajtu diplomskiradovi.net na ime M. Damnjanović, Ulica Čingrijina, Beograd. Nakon uplate su mi poslali rad s drugom temom i više se ne javljaju. Ja sam prevaren. Živim u Bosni, a novac sam uplatio putem Vestern juniona, tako da sad ne mogu da se žalim nikome. Odoše pare prevarantu Mirku! - napisao je jedan od nemalog broja prevarenih studenata, koji su izvršili uplatu, ali uopšte nisu dobili rad, ili jesu, ali je on pogrešnog sadržaja. Njihova ideja je da se okupe u što većem broju kako bi se obratili nadležnoj instituciji sa zajedničkom tužbom (?!).

Prosvetna inspekcijaTMUŠIĆ: NISMO NADLEŽNI!Načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Velimir Tmušić rekao je za Kurir da oni nisu nadležni za utvrđivanje postojanja plagijata u stručnim radovima.- To je zadatak stručnih tela visokoškolskih ustanova, pre svega komisije pred kojom se brani rad. Po Zakonu o visokom obrazovanju, u obavezi same ustanove je da sankcioniše studente koji se ogluše o zakon - rekao je on i dodao da se prilikom povrede prava autora ili nosioca autorskog prava, s obzirom na to da je reč o intelektualnoj svojini, odnosno redu privatnih prava, ona ostvaruju individualno.

ČINJENICEMoguće oduzimanje doktorata- Plagijat u doktorskim disertacijama predstavlja najstrožu povredu akademskih pravila- Sankcija za plagijatore je nedodeljivanje ili oduzimanje zvanja doktora nauka- Postoji i mogućnost da se doktorantu oduzme pravo žalbe- Univerzitetsko telo plagijatora može da izbaci sa univerziteta- Disciplinska komisija izriče mere zabrane za studente - Moguće je zabraniti polaganje ispita u narednom roku do udaljenja s fakulteta do 12 meseci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track