Nikolić: Arčibald Rajs je bio jedan od nas!
Foto: Beta

100 godina od dolaska Švajcarca u Srbiju

Nikolić: Arčibald Rajs je bio jedan od nas!

Društvo -
Ja sam švajcarski dobrovoljac Srpske vojske, drug veličanstvenih ratnika Šumadije, Dunava, Morave, Timoka i Vardara citirao je predsednik Srbije Rajsove reči

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je danas da je Arčibald Rajs bio saborac i junak koji je golgotu Velikog rata prošao ne kao stranac već deleći sudbinu srpske vojske i naroda i koji je ostao u Beogradu do smrti predan želji da doprinosi i pomaže Srbiji.

"Ja sam švajcarski dobrovoljac Srpske vojske, drug veličanstvenih ratnika Šumadije, Dunava, Morave, Timoka i Vardara" citirao je Nikolić Rajsove reči i naveo da je doktor Arčibald Rajs time definisao sebe i svoj boravak u Srbiji od 1914. godine.

Nikolić je na obeležavanju 100.godišnjice početka rada Arčibalda Rajsa u Srbiji, kod spomenika Rajsu u Topčiderskom parku, u blizini "Miloševog konaka" podsetio da je on rođen u Hauzahu, pokrajini Baden u Nemačkoj 1875. godine, živeo u Kantonu Vo u Švajcarskoj, i umro "mi smo ubeđeni u to - kao Srbin, u Beogradu 1929. godine".

On je podsetio da je Rajs doputovao u Srbiju 1914. godine na poziv srpske vlade da istražuje zločine austrougarske, nemačke i bugarske vojske nad civilnim stanovništvom i da je ostao veran struci, napisao mnoge knjige i radove povodom toga, a često slao i izveštaje koji su objavljivani u uglednom časopisu Gazet neutralne Švajcarske.

Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

"Time je kao ugledni profesor i kriminolog izveštavao svet i kvario propagandnu sliku Nemaca i Austrougara o Srbima kao divljačkom narodu" podvukao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, ovo je prilika da se posebno izrazi zahvalnost Arčibaldu Rajsu za brojne članke u prestižnim evropskim listovima i časopisima, neretko i na naslovnim stranama koje je tokom rata slao kao dopisnik.

"Najviše zahvaljujući njegovim tekstovima, evropska i svetska javnost je iz pera nepristrasnog izveštača bila tačno i blagovremeno upoznata sa istinom u Srbiji i o Srbiji. I tada, uostalom kao i danas, sve što nije bilo u medijima kao da se nije ni desilo" rekao je predsednik.

On je podsetio Rajsovo lično divljenje prema srpskom redovu i odnosu koji je imao prema zarobljenim zločincima, nije našlo mesta u stučnim izveštajima drugih pa čak ni u novinskim člancima.

"Vaš narod zna za samilost i ponekad je takav u trenucima kada se čovek ne nada da će kod njega naći tu lepu ljudsku osobinu. Koliko puta sam, tako, u toku rata gledao kako dovode zarobljene neprijateljske vojnike iznurene od gladi i, umesto da te ljude koji su im spalili kuće i masakrirali žene i decu zlostavljaju, vaši vojnici bi se smilovali nad njihovom sudbinom i davali im poslednje parče hleba iz džepa. Narod vam je ponosan, ali ne i ohol" podsetio je Nikolioć na reči Rajsa.

"On je bio saborac i junak koji je golgotu Velikog rata prošao ne kao stranac među srpskim vojnicima i narodom, već kao jedan od nas", rekao je Nikolić i dodao da je deleći sudbinu srpske vojske i naroda, Rajs ostao u Beogradu do svoje smrti predan svojoj želji da doprinosi i pomaže Srbiji.

Predsednik je podvukao i da je Rajs bio član delegacije jugoslovenske vlade na Mirovnoj konferenciji u Parizu a u Beogradu je uneo inovacije u policijsku praksu.Rajs je za života dobio Medalju za hrabrost na Solunskom frontu, Albansku spomenicu, proglašen počasnim građaninom Krupnja i Mačvanskog Prnjavora, od Udruženja oficira i ratnika dobio oficirsku sablju na dar, proglašen je kapetanom prve klase Vojske kraljevine Srbije,školovao 300 srpske siročadi u Lozani, podsetio je Nikolić.

Predsednik Srbije je naveo i da jedna beogradska osnovna škola nosi njegovo ime, da postoji i fondacija, plaketa koju dodeljuje Kriminalističko - policijska akademija i niz drugih udruženja i znamenja koji neguju sećanje na Arčibalda Rajsa - jedinstvenu ličnost u istoriji Srbije.On je podsetio i na politički testament Arčibalda Rajsa "Čujte, Srbi" o vrlinama našeg naroda kao i na to da je zaveštao da ga čitamo posle smrti zbog drugog, značajnijeg dela, u kome nam s ljubavlju skreće pažnju na mane, a koji najrađe zaboravljamo.Prema njegovim rečima u septembru 1928 Rajs je čak nameravao i da ode iz Kraljevine SHS i tada naveo da svako strpljenje ima svojih granica.

Predsednik je naglasio da je "Srbija volela svog Arčibalda Rajsa" i dodao da je Rajsu ispunjena želja da da mu srce bude odneto na Kajmakčalan da, kako je sam napisao, počiva i nestane na najopasnijem vrhu srpskih zemalja, blizu drugova koje sam video kako umiru.Srbi su ispisali epitaf: "Ovde u ovoj urni, na vrhu Kajmakčalana Zlatno srce spava, prijatelja Srba iz najtežih dana - Junaka Pravde, Istine i Prava,Švajcarca Rajsa, kom neka je slava!" naveo je Nikolić ali i podsetio da su njegovi posmrtni ostaci nestali su iz urne koja je polomljena prilikom jednog naleta Bugara u Drugom svetskom ratu.

"Kako i dolikuje, Arčibald Rajs danas je oko svog imena i slave okupio predstavnike srpske i švajcarske države čiji narodi žive u prijateljstvu i razumevanju. Drugačije i ne sme biti, jer je to prijateljstvo iskreno i trajno započeo Švajcarac dr Rudolf Arčibald Rajs koji je svoje znanje, posvećenost, misao, najzad svoje srce, ostavio u Srbiji" zaključio je predsednik.U okviru komemorativne svečanosti, planirano je otvaranje izložbe fotografija o životu i radu dr Rudolfa Arčibalda Rajsa, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Organizator ceremonije je Ambasada Švajcarske u Beogradu u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track