Najnovije vesti

IZVEZEN REČNIM PUTEM: Opasan otpad otplovio iz Srbije
Foto: Rojters

Ekološki prihvatljivije

IZVEZEN REČNIM PUTEM: Opasan otpad otplovio iz Srbije

Društvo
Dosad se prevozio isključivo drumskim saobraćajem

BEOGRAD - Prvi put u Srbiji rečnim putem je izvezen opasan otpad, saopštili su organizatori ovog pilot projekta, kompanije Miteco Kneževac i Agent Plus iz Beograda.

Opasan otpad se do sada prevozio isključivo drumskim saobraćajem. Prevoz rečnim putem je, kako se navodi u saopštenju, ne samo ekološki prihvatljiviji, zbog manje emisije izduvnih gasova i prevoza veće količine odjednom, nego i jeftiniji, sa veoma malom razlikom u vremenu transporta.

Nakon pribavljanja svih potrebnih dozvola i saglasnosti, Miteco je, sa namerom izvoza na konačno odlaganje i insineraciju, izvršio pakovanje, transport i privremeno skladištenje 1.500 tona opasnog otpada u svojoj transfer stanici, koje je zatim otpremio Agent Plus u postrojenje za tretmanu Moerdijku, u Holandiji.

Za potrebe ovakvih projekata, kako se dodaje, angažovani su obučeni ljudi sa kompletnom zaštitnom opremom za rad sa PCB otpadom.

PCB otpad, definisan kao trajni organski zagađivač, po svojoj klasifikaciji spada u stabilne, toksične i kancerogene organske materije trajnog dejstva, koje mogu značajno uticati na zdravlje ljudi.

Kompanija Miteco se bavi zbrinjavanjem opasnog i industrijskog otpada i remedijacijom kontaminiranih lokacija, dok je Agent Plus, jedna od vodećih regionalnih kompanija u oblasti organizacije prevoza i logistike, navodi se u saopštenju.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...