Vlada Srbije formirala tim za bezbednost saobraćaja!
Foto: Dado Đilas

Smanjenje broja saobraćajki

Vlada Srbije formirala tim za bezbednost saobraćaja!

Društvo -
Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kazao je danas da će novoformirani tim Vlade Srbije za koordinaciju bezbednosti saobraćaja na putevima biti jedna od ključnih institucija za donošenje sistemskih i dugoročnih mera za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda

BEOGRAD - Vlada Republike Srbije obrazovala je tim za koordinaciju bezbednosti saobraćaja na putevima, čiji je zadatak da unapredi bezbednost saobraćaja i smanji broj saobraćajnih nezgoda.

Tim koji predvodi potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, sačiniće Nacionalnu strategiju bezbednosti saobraćaja i plan za njeno sprovođenje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kazao je danas da će novoformirani tim Vlade Srbije za koordinaciju bezbednosti saobraćaja na putevima biti jedna od ključnih institucija za donošenje sistemskih i dugoročnih mera za smanjenje broja saobraćajnih nezgoda.

Okanović je kazao da je bitno da se uspostavi dobra komunikacija na republičkom nivou, jer se problemi na putevima ne tiču samo jedne institucije ili jednog resora. On je pojasnio da bi na prevenciji Ministarstvo saobraćaja trebalo da sarađuje sa Ministarstvom prosvete i Ministarstvom unutrašnjih poslova, da bi kod kaznjavanja trebalo da sarađuju MUP i Ministarstvo pravde i da bi se kroz takve vidove saradnje došlo do pravih rezultata, odnosno smanjenja broja saobraćajnih nesreća na putevima.

"Ako pogledamo bilo koji podsistem u sistemu bezbednosti saobraćaja on je u nadležnosti više resora i ne može ga jedan resor rešiti i zato su komunikacija i koordinacija veoma bitne", kazao je Okanović.

On je dodao da očekuje da se prvo donese odluka u kojoj će glavni cilj biti dugoročno smanjenje saobraćajnih nesreća, koje bi prema njegovom mišljenju trebalo smanjiti najmanje 10 odsto. Okanović je kazao da bi jedna od dugoročnih mera trebalo da bude i uvođenje saobraćajnog obrazovanja u škole, ali i provera bezbednosti puteva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja