KOMPLIKOVANO: Kupci polovnjaka ne mogu da registruju auto

Nova procedura napravila zastoj

KOMPLIKOVANO: Kupci polovnjaka ne mogu da registruju auto

Društvo -
Više od 2.000 vlasnika polovnih automobila nekoliko nedelja čeka uverenje ABS i AMSS jer je, po novom pravilniku, neophodno za registraciju

BEOGRAD - Više od 2.000 kupaca polovnih vozila iz uvoza nedeljama ne može da registruje svoj automobil jer nisu dobili uverenje Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) i Auto-moto saveza Srbije.Radi bezbednosti, od 19. aprila uvedene su dodatne kontrole uvezenih automobila. To znači da uvoznici moraju da se obrate nekoj od ovlašćenih laboratorija, a to su AMSS, mašinski fakulteti ili Institut „Vinča“, koje posle provere šalju izveštaj ABS. Agencija izdaje uverenje s kojim auto može da se registruje. To sve dodatno košta, i to ukupno 13.900 dinara.Uvoznici kažu da veliki broj automobila čeka jer kupci ne mogu da ih registruju.- Uglavnom je to sređivanje dokumentacije. Čeka se i dva meseca, nema pravila, nema obaveštenja kad ćemo dobiti potvrde. I AMSS i ABS su nespremni ušli u ovaj posao - tvrdi jedan od uvoznika.Miloš Petrović, predsednik Asocijacije uvoznika automobila kaže da je država pogrešila što ih nije uključila u model provere.- Sve traje dugo jer se podaci traže od nekoliko izvora, a kad se dobiju, ne mogu da se iskoriste. Cela procedura nije dobro definisana. Kad bi uvoznici došli kod nas, kod predstavnika proizvođača, sve bismo završili za dan - navodi on.U AMSS odgovaraju da su do kraja prošle nedelje dobili 6.364 zahteva, a još obrađuju 2.248. Tvrde da posao, ako dobiju papire, obave za nekoliko dana, što je slučaj ako vlasnik nabavi COC dokument, koji se plaća 100 evra. Većina nezadovoljnih želi da uštedi, pa pribavljanje COC ostavlja AMSS i sve traje nekoliko dana duže. Provera traje mesec dana za vozila sa spornim podacima.

ABSNEOBRAĐENO 1.500 ZAHTEVAStojadin Jovanović, direktor ABS, kaže da nije tačno da se mnogo kasni.- U početku se veliki broj uvoznika nije prijavljivao ovlašćenim laboratorijama. One su nam do kraja prošle nedelje dostavile 6.500 pregleda, a mi smo rešili skoro 5.000. Ostalo ćemo završiti ove nedelje. Za vozila bez prepravki, kojih ima najviše, ubuduće ćemo za dan-dva završavati posao - obećava on.Kako kaže, izdavanje potvrde sada traje najviše 15-20 dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track