DIREKTOR EPS SNABDEVANJE: Ko želi može da opozove svoj JMBG
Foto: Fonet

Obustavlja se akcija prikupljanja

DIREKTOR EPS SNABDEVANJE: Ko želi može da opozove svoj JMBG

Društvo -
Pozivam sve građane koji su do sada dali brojeve a smatraju da to nije trebalo da urade, da opozovu svoj JMBG i ti podaci biće izbrisani iz baze podataka, rekao je Željko Marković

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS) snabdevanje obustavlja akciju prikupljanja jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG), a svima koji su dali podatke biće omogućeno da JMBG izbrišu iz baze podataka EPS ako žele.

"Pozivam sve građane koji su do sada dali brojeve a smatraju da to nije trebalo da urade, da opozovu svoj JMBG i ti podaci će biti izbrisani iz baze podataka", rekao je direktor EPS snabdevanje Željko Marković. On je za Radio-televiziju Srbije rekao da će na sajtu EPS biti objavljen obrazac za ođavu JMBG.

Uz majske račune za struju, od preduzeća EPS Snabdevanje stigao je i poziv o obaveznom dostavljanju jedinstvenog matičnog broja građana, uz napomenu da će u slučaju neodazivanja EPS biti prinuđen da sudskim putem traži naknadu štete.

Marković je rekao da je takav za takav poziv bilo više razloga, a pre svih je, kako je objasnio, da ima puno mernih mesta koja se vode na preminule osobe ili na osobe koje su se odselile, a EPS je imao potrebu da ažurira bazu i da se tačno zna ko je kupac na kom mernom mestu. Na poziv EPS-a, Kancelarija poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je reagovala posle više desetina žalbi građana, izvršila nadzor i utvrdila da je reč o nesrazmernoj obradi podataka koja nema zakonskog osnova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track