Verbić: Slučaj profesorke Mikšin treba da reši lokalna zajednica
Foto: Aleksandar Jovanović

Ministarstvo prosvete

Verbić: Slučaj profesorke Mikšin treba da reši lokalna zajednica

Društvo -
Ministarstvo ne zapošljava i ne otpušta nastavnike, ni direktore škola, to rade školski odbori, a Ministarstvo daje samo saglasnost, objasnio je ministar

BEOGRAD - Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je danas, povodom višednevnog protesta profesorke informatike Radojke Mikšin u Kraljevu, da Ministarstvo, osim savetodavne i pravne pomoći, ne može da predloži rešenje i ukazao na obavezu lokalne zajednice da vodi računa o svojim školama i o zaposlenima.

Ministarstvo ne zapošljava i ne otpušta nastavnike, ni direktore škola, to rade školski odbori, a Ministarstvo daje samo saglasnost, objasnio je Verbić i rekao da nema ni pozitivan ni negativan stav o načinu borbe profesorke, jer je njeno pravo da štrajkuje.

"Ako treba da posredujemo, to je u redu, ali lokalna zajednica mora da rešava problem", rekao je Verbić novinarima u Matematičkoj gimnaziji.

Profesorka informatike Radojka Mikšin od petka se zaključala u kabinetu Šumarske škole i štrajkuje od kada su iz škole pokušali da joj uruče rešenje o prestanku radnog odnosa.

"Ići ću do kraja, i po cenu života, dok ne dokažem da sam u pravu, jer je odluka Apelacionog suda da nisam kvalifikovana da predajem informatiku - sramna", rekla je ranije Mikšin.

Ona kaže da od petka, od kada se zaključala u kabinetu informatike, pije samo vodu i sokove, i da zdravstveno nije baš najbolje, jer ima problema sa štitnom žlezdom.

Dušan Gašić, advokat profesorke, kaže da je Mikšin kažnjena "sramnom" odlukom Kasacionog suda, koji je ceo slučaj vratio na ponovno razmatranje, samo zato jer je ona dobila diplomu mastera na Elektrotehničkom fakultetu za dve, umesto za četiri godine.

Mikšin je tražila da joj škola napismeno dostavi da će obustaviti rešenje o prestanku radnog odnosa, dok se ceo slučaj ne ispita.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track