800 novih zanimanja u Srbiji
Foto: Dado Đilas

Nacionalna klasifikacija

800 novih zanimanja u Srbiji

Društvo -
On je podsetio da je u Srbiji na evideniciji nezaposlenih nešto više od 760.000 osoba a da se u prošloj godini zaposlilo oko 215.000

KRAGUJEVAC - Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Siniša Nadbantić najavio je danas da je pri kraju izrada nacionalne klasifikacije zanimanja, koja treba da zameni nomenklaturu iz 1994. godine.

"Nova klasifikacija zanimanja biće predstavljena najkasnije za 15 dana i između ostalog obuhvata opis poslova za više od 800 novih zanimanja, nastalih u skladu sa tehnološkim razvojem", rekao je Nadbantić.

On je u Regionalnoj privrednoj komori Kragujevac učestvovao u predstavljanju dva programa za agresivnije zapošljavanje u Srbiji, što je, kako je rečeno na skupu, jedan od prioriteta Vlade Srbije za poboljšanje privrednog i ekonomskog razvoja.

Reč je o programima proaktivne politike sa poslodavcima kako bi se utvrdila njihova potreba za određenim zanimanjima i o agresivnijem pristupu prema nezaposlenima kojima će biti ponuđeni svi modeli edukacija i prekvalifikacija.

"Program obuke uglavnom će biti za treći i četvrti stepen obrazovnog nivoa, za zanimanja kojih nema na evidenciji a postoji potreba poslodavaca", rekao je Nadbantić i dodao da je reč o zanimanjima u metalskom kompleksu, građevinarstvu, preradi hrane i proizvodnji konditorskih proizvoda.

Naglasivši da će obuka trajati tri do šest meseci, on je naveo da će NSZ ta zanimanja poslodavcima ponuditi do kraja godine.

Direktor NSZ najavio je i da će uskoro biti predstavljeni i rezultati ankete o potrebama poslodavaca u Srbiji."Više od 6.000 poslodavaca obuhvaćeno je anketom i utvrđene su njihove potrebe za zapošljavanjem do kraja ove kao i u 2015. godini", rekao je Nadbantić i dodao da će rezultati biti dostavljeni Ministarstvu prosvete kako bi krenulo u postupak usklađivanja upisne politike sa potrebama tržišta.

On je podsetio da je u Srbiji na evideniciji nezaposlenih nešto više od 760.000 osoba a da se u prošloj godini zaposlilo oko 215.000."Od ukupnog broja zaposlenih, 45 odsto je zasnovalo radni odnos na neodređeno a ostali na određeno vreme i oni za tri do šest meseci ponovo se pojavljuju na evidenciji službe", rekao je Nadbantić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track