Mrkić: Procena štete od poplava do 8. jula
Foto: Marina Lopičić

Uoči donatorske konferencije

Mrkić: Procena štete od poplava do 8. jula

Društvo -
Pozivi na donatorsku konferenciju su upućeni na 400 adresa, pozvane su sve zemlje i sve specijalizovane agencije, razne međunarodne organizacije... Što bude prikupljeno, deliće se između BiH i Srbije

BEOGRAD - Ekspertski timovi, u kojima većinu čine stručnjaci UN, EU i Svetske banke, ubrzano završavaju procenu štete i potreba koje Srbija ima posle katastrofalnih poplava u maju, a posao će biti završen do 8. jula kada je u Parizu zakazana pripremna konferencija, rekao je Ivan Mrkić, savetnik sa spoljne poslove predsednika Srbije.

Mrkić je rekao da će se na toj konferenciji, nedelju dana pre donatorske konferencije u Briselu, okupiti ambasadori, politički direktori i pomoćnici ministara država koje su spremne da pomognu Srbiji i Bosni.

"Pozivi na donatorsku konferenciju su upućeni na 400 adresa, pozvane su sve zemlje i sve specijalizovane agencije, razne međunarodne organizacije koje mogu u nekom vidu da pomognu. Ono što bude prikupljeno deliće se između BiH i Srbije prema procenjenim potrebama," rekao je Mrkić.

Reč je o ozbiljnoj akciji u koju su bili uključeni svi, od predsednika Nikolića, koji je pokrenuo akciju prilikom razgovora s francuskim predsednikom Fransoa Olandom, do ministarstava poljoprivrede, evropskih integracija, finansija, rekao je Mrkić.

Mrkić je rekao i da je jedinstvo državnog rukovodstva oslonac svega što se događa u Srbiji i istakao da između politika predsednika Nikolića i premijera Alksandra Vučića nema razmimoilaženja. Prema njegovim rečima, poseta predsednika Aleksandra Lukašenka Srbiji u trenutku dok je Vučić boravio u Nemačkoj, ne znači da Srbija menja politiku.

"Strateška opcija Srbije je da ide prema EU, ali istovremeno Srbija hoće da ima najbolje moguće odnose s Pekingom, Vašingtonom, Moskvom, Brazilom i svim našim tradicionalnim prijateljima. Lukašenko je pozvan nekoliko meseci ranije. Iza toga ne stoji velika politika", rekao je Mrkić.

(Tanjug/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track