EPILOG VELIKE AFERE: Mišković oteo zemljište vredno 10 miliona evra!
Foto: Dragan Kadić

Tužilaštvo istražuje tajkuna zbog prisvojenog hektara

EPILOG VELIKE AFERE: Mišković oteo zemljište vredno 10 miliona evra!

Društvo -
Istraga o tome kako je vlasnik „Delte“ došao do sporne parcele privodi se kraju. On će morati da objasni ko mu je dao besplatno zemljište

BEOGRAD - Istraga o tome kako je Miroslav Mišković postao vlasnik hektara državnog zemljišta vrednog do 10 miliona evra privodi se kraju, saznaje Kurir. Kako saznajemo, tužilaštvo je pročešljalo sve detalje u vezi s tim slučajem, pa bi uskoro trebalo da bude poznat epilog ove afere o kojoj je Kurir prvi pisao pre nekoliko godina.

Ispitani svedoci- Opsežna istraga o tome kako je Miroslav Mišković prilikom kupovine firme „Internacional CG“ (bivši „Geneks“), umesto plaćenih 1,77 hektara zemljišta, postao vlasnik 2,78 hektara državnog zemljišta, privodi se kraju. Analizirani su svi detalji tog slučaja, ispitani su svi učesnici u toj aferi, tako da će uskoro biti poznate sve činjenice o tome kako je došlo do toga da Mišković besplatno dobije hektar zemljišta koje na tržištu nekretnina vredi do 10 miliona evra - kaže izvor Kurira. Podsetimo, kupovinom „Internacionala CG“, Miškovićeva firma „NBGP propertiz“ upisana je kao korisnik dodatnog zemljišta od 1,01 hektara.Nova parcelaNa javnoj aukciji koja je održana krajem marta 2008. godine, „NBGP propertiz“ je za firmu „Internacional CG“ (bivši „Geneks“) dao 148.800.999 evra. Za taj novac Miškovićeva firma dobila je hotel „Kontinental“, poslovni prostor „Geneks apartmane“, tenisku halu i energanu, ukupne površine 72.225 kvadratnih metara. Uz firmu koja je kupljena išlo je i zemljište koje ti objekti koriste na parceli 2309/4, površine od 1,77 hektara.Dva meseca kasnije Miškovićeva firma uložila je prigovor na formiranje parcela, pa je Služba za katastar nepokretnosti Novi Beograd uvažila prigovor i formirala novu građevinsku parcelu 2309/4. Prema novoj parcelizaciji, umesto 1,77 hektara, parcela koja je pripala Miškovićevoj firmi povećana je na 2,78 hektara. Za taj dodatni hektar državnog zemljišta, na koji je Miškovićeva firma dobila pravo korišćenja, državi nije isplaćen ni dinar.

Konvertovao pravoPRISVOJIO 16 HEKTARADa vlasnik „Delta holdinga“ voli da petlja u vezi sa zemljištem, pokazuje i slučaj konverzije 16 hektara zemljišta u Bloku 53 u vlasništvu firmi koje se povezuju s Miroslavom Miškovićem, a kojim se bavio i Savet za borbu protiv korupcije. Miškoviću je omogućeno da zemljište na koje je imao pravo korišćenja 2009. konvertuje u pravo svojine i državu „zakine“ za 58,7 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track