MUP: Poplave odnele 57 žrtava, evakuisano 32.000 ljudi
Foto: Slavica Tomčić

Skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove

MUP: Poplave odnele 57 žrtava, evakuisano 32.000 ljudi

Društvo -
Poplavljeno je 2.260 objekata a 1.763 je bilo ugroženo. Ta cifra obuhvata objekte u Obrenovcu, Paraćinu i Svilajncu, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Aleksandar Nikolić

BEOGRAD - Tokom majskih poplava u Srbiji poginulo je 57 ljudi, od čega su se 23 osobe utopile, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Aleksandar Nikolić.

Na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Nikolić je kazao da je tokom poplava evakuisano 31.879 građana. Prema njegovim rečima, samo je iz Obrenovca evakuisano 25.000 ljudi.

"Poplavljeno je 2.260 objekata a 1.763 je bilo ugroženo. Ta cifra obuhvata objekte u Obrenovcu, Paraćinu i Svilajncu", kazao je Nikolić. On je dodao da je prosečno 7.300 pripadnika MUP-a bilo angažovano u poplavljenim područjima, a maksimum je bio 18. maja kada ih je na terenu bilo 9.592.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević rekao je na sednici Odbora da je Vojska Srbije evakuisala 10.299 osoba iz poplavljenih područja.

"Helikopterima i transportnim avionom An-26 obavljen je 551 let u trajanju od 195 sati. Maksimalno je na dnevnom nivou vojska angažovala 10 helikoptera, tri amfibije, 43 čamca i osam pumpi za vodu", rekao je Đorđević.

Na sednici odbora danas je predstavljen izveštaj Vlade Srbije o poplavama i merama za spasavanje.

Marić: Ni jedan grad nije žrtvovan tokom poplava

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije Predrag Marić rekao je danas da ni jedan grad nije "žrtvovan" tokom majskih poplava, ali da je vanredna situacija izbacila na površinu i sposobnost i greške svih nadležnih službi.

"RHMZ je 12. maja uputio upozrenje o obilnim padavinama koje je stiglo do lokalnih štabova, ali ta najava nije predviđala da će pasti više od 200 litara vode po kvadratnom metru. Zato danas moramo pričati o svemu što je dobro urađeno, ali i o greskama, jer niko ne može reći da se ovakva situaicja ne može ponoviti", kazao je Marić.

On je te ocene izneo na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove koji danas raspravlja o izveštaju Vlade Srbije o majskim poplavama.

Sednica Odbora nastavljena je raspravom o vladinom izveštaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track