Selaković se sastao sa predstavnicima Rimokatoličke crkve iz Slovenije!
Foto: Zorana Jevtić

Otklanjanje posledica polava

Selaković se sastao sa predstavnicima Rimokatoličke crkve iz Slovenije!

Društvo -
Apostolski administrator Ljubljanske Nadbiskupije i novomeški biskup Andrej Glavan je ukazao da je Rimokatolička crkva u Sloveniji krajem maja i početkom juna prikuplila skoro 240.000 evra u okviru svih slovenačkih biskupija za pomoć ugroženima u poplavama

BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković sastao se danas sa predsednikom Slovenačke biskupske konferencije, apostolskim administratorom Ljubljanske Nadbiskupije i novomeškim biskupom Andrejom Glavanom, sa kojim je razgovarao o položaju Rimokatoličke crkve u Srbiji, ali i o pomoći koju je Rimokatolička crkva pružila Srbiji nakon katastrofalnih poplava.

Selaković je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, istakao da je Slovenija jedna od prvih zemalja koja je pritekla Srbiji u pomoć za vreme poplava, kako u spašavanju građana, tako i u materijalnoj pomoći.

On je naglasio da je saradnja između Slovenije i Srbije izuzetno dobra, i zahvalio u ime Ministarstva pravde i Vlade Republike Srbije na pokazanom prijateljstvu i posvećenosti srpskom narodu u teškim trenucima.

Biskup Glavan je ukazao da je Rimokatolička crkva u Sloveniji pozvala sve biskupije kako bi se prikupila pomoć za ugrožene u poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini, dodavši da je krajem maja i početkom juna prikupljeno skoro 240.000 evra u okviru svih slovenačkih biskupija.

Prema njegovim rečima, osim novca, prikupljena je i humanitarna pomoć u vrednosti većoj od 500.000 hiljada evra.I Srbiji i Bosni i Hercegovini je upućena jednaka pomoć, odnosno po polovina od prikupljenih sredstava, navodi se u saopštenju.

Govoreći o nadležnostima Ministarstva pravde Selaković je rekao da se u okviru ministarstva nalazi i Uprava za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, preko koje država pruža pomoć svim crkvama i verskim zajednicama u Srbiji.

Na sastanku, kojem su prisustvovali i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, vikar za pastoralu slovenačkih vojnika Jože Plut, generalni sekretar Slovenačkog Karitasa Imre Jeremič, kao i ambasador Slovenije u Srbiji Franc But, bilo je reči i o statusu verskih obrazovnih ustanova u Srbiji, mogućnostima i načinu organizovanja verskih službi u okviru javnih ustanova, kao i o veronauci u školama.

Na kraju sastanka beogradski Nadbiskup je istakao da će katolička crkva nastaviti da pruža pomoć ugroženom stanovništvu od poplava u Srbiji i rekao da je ta pomoć posebno važna sada kada građani treba da povrate sve ono što su izgubili i ponovo vrate normalnim životima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track