BORAC ZA SVOJA PRAVA: Sindikalni vođa Ljubisav Orbović ima platu 344.000 dinara!
Foto: Dragan Kadić

LICEMERJE: Živi kao bubreg u loju

BORAC ZA SVOJA PRAVA: Sindikalni vođa Ljubisav Orbović ima platu 344.000 dinara!

Društvo -
Ljubisav Orbović kao predsednik SSSS ima osnovnu platu od 180.000 dinara mesečno. Prima i dva puta po 50.000 dinara u dva saveta. U imovinskoj karti prijavio samo 60.000 dinara iz Fonda PIO

BEOGRAD - Ljubisav Orbović, koji bi trebalo istinski da se bori za prava radnika, a tokom čijeg je sedmogodišnjeg mandata predsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) bez posla ostalo oko 300.000 ljudi, mesečno inkasira neverovatnih 3.000 evra, saznaje Kurir.Međutim, u imovinskoj karti sindikalnog lidera, čija je zarada skoro desetostruko veća od prosečne radničke plate, objavljenoj na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, navedeno je da prima „samo“ 59.598 dinara naknade kao predsednik UO Fonda PIO.Bez komentara- Orbović je propustio da navede da kao predsednik sindikata ima platu 180.000 dinara, što je samo osnovica. Na to prima još i naknadu kao član Socijalno-ekonomskog saveta i Saveta za evropske integracije, i to po 50.000 dinara. Sa tih 60.000 dinara iz Fonda PIO čovek izađe na 340.000 dinara mesečno - priča izvor Kurira i nastavlja:- Međutim, to nije sve. Orbović takođe uzima dnevnice za stalna putovanja kojekuda. Na primer, na osnovu poslednjeg putovanja u Ženevu, gde je boravio tri sedmice, uzeo je na ime dnevnica 450.000 dinara.Orbović nije bio raspoložen da govori o svojim primanjima kao lider jednog od najvećih sindikata, što je pozicija na kojoj se nalazi od 2007. - Nisam u prilici da pričam - bio je kratak Orbović i prekinuo vezu, ne želeći da odgovori na još značajnije pitanje - zašto sve naknade nisu uredno navedene u imovinskoj karti.Do pet godina zatvoraPrema zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije, funkcioneru koji ne prijavi imovinu ili daje lažne podatke sa namerom da prikrije podatke o imovini preti kazna zatvora od deset meseci do pet godina, plus decenija zabrane obavljanja bilo koje javne funkcije.U Agenciji za borbu protiv korupcije juče nije bilo moguće dobiti odgovore na pitanja da li su proveravali tačnost Orbovićevog izveštaja o imovini, niti da li je on dužan da prijavi sve prihode.

TAJNO Poduhvat samostalnih sindikata Srbije u Vrnjačkoj BanjiIZGRADILI HOTEL OD 1,2 MILIONA evraSavez samostalnih sindikata Srbije, koji vodi Ljubisav Orbović, zajedno sa Savezom samostalnih sindikata Grada Niša sagradio je hotel u Vrnjačkoj banji vredan čak 1,2 miliona evra, nezvanično saznaje Kurir.Sumnja se da su Orbović i Miodrag Ranđelović, predsednik SSS Grada Niša, u maju 2011. sklopili ugovor s beogradskom građevinskom firmom „Agrana - građevinar VB“, po kojem je to preduzeće za 1,2 miliona evra prodalo plac od oko osam ari u Vrnjačkoj banji i obavezalo se da na njemu izgradi hotel od 1.162 kvadrata. Takođe, sumnja se da su bivši vlasnici zemljišta na kojem je izgrađen hotel prevareni. Naime, prema ugovoru između porodice koja je bila vlasnik zemljišta i firme „Agrana - građevinar VB“ iz 2009. godine, umesto hotela na istom mestu trebalo je da bude izgrađena stambena zgrada u kojoj bi vlasnici placa dobili dva stana.

PITANJA NA KOJA ORBOVIĆ NIJE ODGOVORIO:1. Koliko primate kao predsednik SSSS?2. Koliko iznose naknade za članstvo u Socijalno-ekonomskom savetu i Savetu za evropske integracije?3. Imate li još nekih primanja i kojih?4. Zašto Agenciji za borbu protiv korupcije niste prijavili primanja koja ostvarujete u SSSS?

PITANJA ZA AGENCIJU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE:1. Da li je dužan da prijavi sve prihode, pa i ono što prima kao predsednik SSSS?

2. Da li je Agencija proveravala tačnost njegovog izveštaja?3. Ako jeste, da li su otkrivene nepravilnosti i koje? Šta ste tim povodom preduzeli?4. Ako niste proveravali tačnost izveštaja, zašto niste i imate li nameru to da učinite?*Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije navodi se da je Ljubisav Orbović, predsednik UO Fonda PIO i da po tom osnovu prima 59.598 dinara mesečno. Osim tih, on ima primanja i kao predsednik SSSS.

ČinjeniceIMOVINSKA KARTA LJUBISAVA ORBOVIĆAPrimanja: Predsednik UO Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje 59.598 dinaraImovina: Stan - četvorosoban 89,80 m2, ugovor o otkupu stana na rateNjiva 820 m2, nasledstvoAutomobil: Mazda 6 (2008), kupovina na kreditDepoziti i štedni ulozi: Ima

Šta kažu ostali sindikalciIMAMO MNOGO MANJEŽeljko Veselinović, predsednik sindikata Sloga, kaže da je najgore to što se oni ne finansiraju samo od članarina već i budžetskim parama:- Moja plata je 65.000 dinara. Orbović je stotine hiljada dinara potrošio na devizne dnevnice.Miodrag Sokić, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, kaže da je to komunistički sindikati koje je napravila država i dozvolila da budu plaćeni: - Primam 53.000 dinara kao profesor i 15.000 za sindikalno delovanje. On ima skoro pet puta više od mene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track