Mihajlović: Imaćemo problem sa energetskom stabilnošću
Foto: Dado Djilas

Poslanička pitanja

Mihajlović: Imaćemo problem sa energetskom stabilnošću

Društvo -
Sasvim je sigurno da ćemo uvoziti električnu energiju, imajući u vidu da je energetski sektor najviše pogođen u nedavnim poplavama. Samo šteta u Kolubari iznosi više od 100 miliona evra, navela je ministarka

BEOGRAD - Potredsednica vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Srbija imati problem sa energetskom stabilnošću i da ćemo sasvim sigurno uvoziti električnu energiju, imajući u vidu da je energetski sektor najviše pogođen u nedavnim poplavama.

"Samo šteta u Kolubari iznosi više od 100 miliona evra", izjavila je Mihajlović u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanja poslanika.

Prema njenim rečima infrastruktura će biti popravljena do 1. oktobra, a jedino se može kasniti kada je reč o saniranju klizišta.

Poslanik Dragan Jovanović (NS) je, na današnjem zasedanu Skupštine Srbije na kojem se raspravlja o vladinom izveštaju o poplavama i Zakonu o obnovi, konstatovao da su lokalne samouprave došle u optuženički položaj budući da je Kancelarija za obnovu navela da nisu sve opštine dostavile izveštaje o kategorizaciji štete. On je rekao da ne može sa tim da se saglasi.

Mihajlovićeva je na tu konstataciju kazala da su lokalne samouprave u prvom trenutku dobro odreagovale, a nakon toga je Minsitarstvo saobraćaja formiralo timove i sa lokalnim vlastima su dogovarali da se napravi jasna procena štete.Ona je napomenula da će svih 126 opština biti obuhvaćeno Zakonom o obnovi.

Govoreći o javnim nabavkama ministarka saobraćaja je istakla da ni jedna procedura prilikom sanacije neće biti izuzeta iako će se postupak ubrzati.

"Daleko od toga da neće biti javnih poziva", rekla je Mihajlović i najavila da će pruga Beograd - Bar, koja je pretrpela ozbiljna oštećenja biti popravljena tokom avgusta.

Govoreći o javnim radovima i akcijama koje se spominju u Zakonu o obnovi Mihajlović je rekla da za sada postoji ideja da oni koji učestvuju u njima da imaju smeštaj, hranu i da im se upiše radni staž.Ministarka je navela i da su utvrđene lokacije za one kuće koje neće moći da se grade na mestima gde su bile ranije, s obzirom na to da su se nalazile blizu rečnih korita."Imamo jasan plan i znamo gde je novac potreban", zaključila je Mihajlović.

Ranije su poslanici Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije najavili da će podržati vladin izveštaj o poplavama i Zakon o obnovi.

Aleksandar Jugović (SPO) rekao je na sednici parlamenta da se prilikom poplava videlo veliko angažovanje ministara unutrašnjih poslova i odbrane, Nebojše Stefanovića i Bratislava Gašića, a pozdravio je i imenovanje Marka Blagojevića na funkciju direktora Kancelarije za obnovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track