Gašić: Paradni noževi za najbolje oficire
Foto: Fonet

Kasarna Banjica 2

Gašić: Paradni noževi za najbolje oficire

Društvo -
Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mile Jelić poručio je da je kvalitetno vojno obrazovanje temelj i garant uspešnih izvršavanja misija i zadataka Vojske Srbije, a time i zaštite nacionalnih interesa Srbije

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić uručio je danas paradne bodeže pripadnicima oružanih snaga Angole i BiH i trojici najboljih oficira 60. klase Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane i tom prilikom poručio da je prisustvo pripadnika stranih armija na svim nivoima školovanja još jedan pokazatelj rasta poverenja u Vojsku Srbije i naš sistem obrazovanja.

Gašić je na svečanosti poručio da je Vojna akademija visokoškolska ustanova koja je spremna da školuje vojni kadar koji može da odgovori svim bezbednosnim izazovima."Koristeći svetska iskustva u oblasti vojnog obrazovanja i savremeni sistem obuke omogućili smo oficirima da se osposobe za profesionalno i odgovorno izvršavanje zadataka iz sve tri misije Vojske Srbije", rekao je Gašić na svečanosti u kasarni Banjica 2.

Sistemom vojnog obrazovanja, kako je dodao, gradi se identitet profesionalnog oficira koji je častan, odan, stručno osposobljen i spreman za sve izazove oficirskog poziva.

Gašić je poručio i da ne treba zaboraviti da sistem odbrane objedinjava naučno istraživačke, obrazovne, tehničko-tehnološke i privredne kapacitete zbog čega predstavlja i bitan razvojni potencijal celog društva.Ministar je naglasio i da ova generacija oficira završava školovanje u godini u kojoj Srbija obeležava 100 godina od početka Prvog svetskog rata i 60 godina postojanja škole nacionalne odbrane Vojne akademije.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mile Jelić poručio je da je kvalitetno vojno obrazovanje temelj i garant uspešnih izvršavanja misija i zadataka Vojske Srbije, a time i zaštite nacionalnih interesa Srbije."Kvalitetno obrazovanje podrazumeva i sposobnost nastavnika da prate brze tehničko-tehnološke promene i industrijski razvoj", rekao je Jelić.

On je dodao i da Univerzitet odbrane - Vojna akademija, Škola nacionalne odbrane uz pomoć Ministarstva odbrane i Vojske Srbije treba da posvete posebnu pažnju još kvalitetnijoj realizaciji sadržaja programa usavršavanja.

Na svečanosti je govorio i oficir - prvi u rangu Miodrag Mladenović koji je naglasio da se po završetku škole oni sada osposobljeni da komanduju poverenim jedinicama."Upoznali smo se sa savremenim sistemima bezbednosti, proširili teorijska znanja o mogućim izazovima i rizicima", naglasio je Mladenović.Svečanosti je prisustvovao i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković.

Načelnik Vojne akademije general-major Mladen Vuruna uručio je uverenja o stečenom zvanju komandno-štabnog oficira polaznicima 60. klase Komandno-štabnog usavršavanja koji su uspešno završili školovanje.Školovanje u 60. klasi Komandno-štabnog usavršavanja završilo je 47 oficira, od toga 39 iz Srbije, tri iz BiH i pet iz Angole.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track