OVERA: Zdravstvene knjižice za više od 26.000 ljudi
Foto: Marina Lopičić

Gorući problem zdravstvenog osiguranja

OVERA: Zdravstvene knjižice za više od 26.000 ljudi

Društvo -
Očekuje se da će u rebalansu budžeta biti obezbeđen novac i za minimalne plate za takve firme, dok se ne nađe trajnije rešenje za njihov status i poslovanje

BEOGRAD - Zaposleni u preduzećima u restrukturiranju i sa nerazvijenih područja, njih više od 26.000 imaće pravo da overi zdravstvene knjižice, odlučila je danas Vlada Srbije.

Dogovor o tome prethodno je postignut u razgovoru predstavnika sindikata preduzeća u restrukturiranju sa ministrom privrede Dušanom Vujovićem, koji obavlja i funkciju ministra finansija. Sindikati su u razgovoru sa Vujovićem u sredu postigli dogovor da zaposleni u preduzećima u restrukturiranju dobiju overene zdravstvene knjižice i da oni koji mesecima nisu primili platu uskoro dobiju minimalac. Vujović je tim povodom rekao da su dogovorena samo goruća pitanja, dok ne budu pronađena trajnija rešenja.

"Gorući je problem zdravstvenog osiguranja i već su pronađena rešenja da se to obezbedi za radnike", rekao je Vujović. On je tom prilikom dodao da očekuje da će u rebalansu budžeta biti obezbeđen novac i za minimalne plate za te firme, dok se ne nađe trajnije rešenje za njihov status i poslovanje. Inače, preduzeća u restrukturiranju, budući da imaju poseban status, ne plaćaju državi poreze, doprinose, u većini slučajeva ne isplaćuju ni plate, a državi su s druge strane "vezane ruke" jer blokada računa nije moguća za te firme. Dok radnici tih preduzeća nemaju ni elementarno pravo na lečenje, njihovi direktori, s druge strane, zarađuju hiljade evra mesečno.

Prema podacima koji su dostavljeni skupštinskom Odboru za privredu u vrhu liste najplaćenijih je Dragan Milivojčević, direktor preduzeća "Dragan Marković" iz Obrenovca. Ta firma je u 2013, zaradila 12 miliona dinara, a samo na isplate direktoru otišlo je oko tri miliona.Sledeći je Vladislav Nestorović, direktor Vršačkih vinograda", koji je prošle godine zaradio 3,2 miliona dinara vodeći firmu koja je napravila gubitak od 177 miliona dinara. "Galenika" je u gubitku od 4,8 milijardi dinara, a direktor Živomir Novaković zarađuje 260.000 dinara mesečno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track