MIHAJLOVIĆEVA ČESTITALA SLAVU: Rudari važni za državu, imaju podršku vlade
Foto: Marina Lopičić

Ministarka u Lazarevcu

MIHAJLOVIĆEVA ČESTITALA SLAVU: Rudari važni za državu, imaju podršku vlade

Društvo -
Rudari su pokazali ne samo koliko je težak život koji vode, već i kako se odnose prema svojoj državi i vladi, naročito rudari Elektroprivrede i podzemne eksploatacije uglja, koji su pokazali da veruju u državu i podržali Zakon o radu. Neizmerno im hvala zbog toga, navela je potpredsednica Vlade Srbije

LAZAREVAC - Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović čestitala je danas rudarima slavu Svetog Prokopija u Baroševcu kod Lazarevca i poručila da su oni veoma važni za državu i da će imati podršku vlade.

Mihajlović je prisustvovala lomljenju slavskog kolača zajedno sa ministrom za energetiku Aleksandrom Antićem i ministrom rada Aleksandrom Vulinom, nakon čega su položili vence u mestu Rudovci na spomen ploču rudarima-štrajkačima, poginulim 1939. godine.

"Rudari su pokazali ne samo koliko je težak život koji vode, već i kako se odnose prema svojoj državi i vladi, naročito rudari Elektroprivrede i podzemne eksploatacije uglja, koji su pokazali da veruju u državu i podržali Zakon o radu. Neizmerno im hvala zbog toga", naglasila je Mihajlović.

Ona je kazala da su rudari dali podršku vladi koja želi da se odvoji rad od nerada i da napravi brže i krupnije korake u reformama. Mihajlović je istakla da EPS mora da bude reformisan i da država bude efikasnija i ostvaruje privredni rast.

Antić je takođe čestitao slavu svim rudarima koji se, kako je istakao, žrtvuju da bi građani Srbije imali struju i normalno živeli. On je istakao da su rudari tokom majskih poplava i nakon njih pokazali koliko se žrtvuju i danonoćno radili kako bi se stabilizovao elektroenergetski sistem.Antić je, takođe, naglasio da rudari zaslužuju ogromnu podršku države.

"Mi smo danas gotovo na 50.000 tona uglja dnevno i već u narednih nekoliko nedelja očekujemo da će se proizvodnja podići na 70.000 tona dnevno", rekao je Antić.

On je napomenuo da ugljenokop Veliki Crljeni "polako ulazi u funkciju" i izrazio očekivanje da će u narednih nekoliko nedelja početi i ispumpavanje vode iz tamnavskog kopa.Prema njegovim rečima, to će se u početku raditi našim snagama i pumpama, a završena je i studija za novi kop.Ministar energetike je rekao da to ministarstvo zajedno sa Svetskom bankom završava tendersku proceduru kako bi se napravio ozbiljan javni poziv za najjače svetske kompanije koje će nam dodatno pomoći da ispumpamo vodu sa tamnavskog kopa.

"Verujem da ćemo pre zime imati elektroenergetsku stabilnost zemlje", kazao je Antić.

Vulin je, čestitajući slavu zaštitnika rudara, rekao da je izmenjeni Zakon o PIO vodio računa da rudari ne izgube beneficije koje imaju i da je vlada pokazala da ceni njihov rad.

"Kad su bile poplave cela Srbija je mogla da vidi da bi bez danonoćnog rada rudara razmere štete bile nemerljivo veće", kazao je Vulin i dodao da je na taj način odbranjena elektroprivreda. Vulin je rekao da je tokom razgovora o Predlogu izmena Zakona o radu od predstavnika sindikata iz Rudarskog basena Kolubara čuo oštrije, ali utemeljenije primedbe nego što ih je čuo u parlamentu, ali i od predstavnika sindikata i poslodavaca koji su učestvovali u socio-ekonomskom dijalogu.

On je najavio i da će ministarstvo obezbediti finansiranje istraživanja koje će pokazati šta se dešava sa zdravljem rudara i zašto im je životni vek tako kratak.Slavi je prisustvovao i generalni direktor Rudarskog basena Kolubara Milorad Grčić koji je poručio da nema mnogo razloga za slavlje jer posle katastrofe koja ih je zadesila, basen još nije u stanju u kakvom bi trebalo da bude.On je dodao da zajedno sa Ministarstvom energetike pokušavaju da korak po korak rudarski basen vrate na nivo pre 15. maja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track