POMAK: Više od polovine Srba hoće u EU

Veliko istraživanje o zapadnim vrednostima u Srbiji

POMAK: Više od polovine Srba hoće u EU

Društvo -
Važno je što građani vide šta su evropske vrednosti: stabilna tržišna ekonomija, vladavina prava, mir i bezbednost, poručila Tanja Miščević

BEOGRAD - Više od 50 odsto ispitanika podržava ulazak Srbije u Evropsku uniju, što je rast u odnosu na prethodna istraživanja. Protiv je i dalje oko 30 odsto, procenat koji se dugo ne menja. To pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja „Zapadne vrednosti u Srbiji“ agencije „Ninamedija riserč“. Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa Unijom, kaže da nije iznenađena.

Poverenje je važno- Procenat građana koji bi glasao za članstvo Srbije u EU je u rastu u odnosu na istraživanja sa početka ove godine - ono što je činjenica je da će se i dalje menjati kako proces bude tekao. Uobičajeno je da u doba pregovora, kada zapravo građani ne mogu da vide konkretne koristi od procesa, taj procenat počne lagano da se umanjuje, da bi u kasnijim fazama rastao. Važnije je što je procenat onih koji su protiv članstva stalan i nepromenjiv i nikad ne prelazi trećinu - objasnila je ona za Kurir.Upitana kako komentariše to što je protivnicima Srbije u EU glavni argument nedostatak poverenja, Miščevićeva kaže da je to veoma mali procenat, gotovo zanemarljiv, ali ne treba ga ispustiti iz vida jer moramo shvatiti da se partnerstvo sa EU zasniva na poverenju.Bitne poruke- Posebno je važno što građani vide vrlo jasno i precizno šta su evropske vrednosti: stabilna tržišna ekonomija, vladavina prava, zaštita ljudskih prava, stabilne demokratske institucije, te mir i bezbednost. To pokazuje i našu zrelost u razumevanju zašto se krećemo ka EU, i kakvu korist svako od nas u tome ima. Zato i ne iznenađuje što se 42 odsto ispitanih oseća i Evropljanima - Evropu razumeju kao svoje okruženje, tu bi želeli da studiraju i žive. Sve su to veoma važne poruke građana, koje osnažuju evropske integracije Srbije - smatra Miščevićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja