Najnovije vesti

Borovčanin: 250.000 mladih u Srbiji bez posla
Foto: Tanjug

Međunarodni dan mladih

Borovčanin: 250.000 mladih u Srbiji bez posla

Društvo
Prva sednica radne grupe za izradu desetogodišnje nacionalne strategije za mlade biće održana sutra

BEOGRAD - Položaj mladih u Srbiji je težak, njih oko 250.000 je bez posla i zato Ministarstvo omladine i sporta radi na tome da sva ministarstva mlade postave kao prioritet i fokus i nastoji da se za tu populaciju odvoji više sredstava i na niovu opština i gradova, izjavio je danas državni sekretar u tom ministarstvu Nenad Borovčanin.

Borovčanin je, povodom 12. avgusta, Međunarodnog dana mladih, naglasio da se nada da će do početka iduće godine ti programi Ministarstrva početi da žive, kako bi mlad čovek znao šta ga čeka po završetku školovanja, kako da se zaposli, gde da provodi svoje slobodno vreme, gde da putuje i na koji način da se aktivira."Da bi se to desilo mora se napraviti sistemski okvir, da mladi to prepoznaju i pre svega steknu poverenje u državu, institucije i sve nas koji radimo za njih", rekao je Borovčanin.

On je najavio da će sutra biti održana i prva sednica radne grupe za izradu desetogodišnje nacionalne strategije za mlade, sa akcionim planom i podvukao da su problemi i potrebe mladih svakodnevica, da su bez mogućonosti da se osamostale, zasnuju porodicu, žive jednu normalnu mladost i iz takve mladosti i takvog odrastanja moraju se oporavljati čitav život.

Prema njegovim rečima, nema dovoljno pre svega institucionalnog okvira da mladi budu uključeni u donošenje odluka i zato se radi na tome da se napravi kvalitetan sistem lokalnih kancelarija za mlade koje bi trebalo da koordiniraju sa svim servisima i uslugama, kao što su nacionane službe za zapošlajvanje, centri za socijalni radi, kulturne i socijalne institucije s jedne strane i mladih sa druge.

Banovčanin je najavio da će sutra biti prva sednica radne grupe za izradu 10-godišnje nacionalne strategije za mlade, sa akcionim planom, koja je definisana i u ekspozeu premijera.

On je ukazao da taj dokument mora biti definisan do kraja ove godine i da se nada da će biti različit u odnosu na, kako je naglasio, more drugih strategije po tome što će biti konkretena i što će moći da se sprovodi."Ta strategije pre svega treba da bude strategija budućnosti Srbije i njen glavni cilj je da sve resore vlade, ali i servise i institucije na lokalnom nivou, integriše u jednu celinu kako bi bili servis mladim ljudima", zakjučio je Borovčanin.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...