Blokiran račun ima 114 škola u Srbiji
Foto: Marina Lopičić

Spisak dužnika i neplatiša

Blokiran račun ima 114 škola u Srbiji

Društvo -
Rekorder je Grafička škola u Beogradu, sa dugom većim od 30 miliona dinara i blokadom koja traje gotovo šest godina

BEOGRAD - Blokiran račun ima 114 škola u Srbiji, a njihov ukupni dug je 167 miliona dinara, pokazuje evidencija Narodne banke Srbije.

Rekorder je Grafička škola u Beogradu, sa dugom većim od 30 miliona dinara i blokadom koja traje gotovo šest godina. A osim ovog spiska dužnika i neplatiša, postoji još jedan, koji vodi Ministarstvo finansija, na kom su škole koje ne poštuju zakonom propisan rok plaćanja od 45 dana. Tu se, prema jučerašnjim podacima, nalazi još 157 obrazovnih ustanova sa 56 miliona duga.

Pojedine škole nalaze se na oba spiska. Prvi služi za podmirivanje materijalnih troškova - komunalija, struje, krečenja, sredstava za higijenu... Drugi je otvoren namenski, za plate prosvetara.

Iako grcaju u dugovima, škole pronalaze „rupe u zakonu“, dovijaju se kako znaju i umeju i ipak funkcionišu manje-više normalno. Mada, bilo je i primera kada su se krede, sunđeri i sapun kupovali iz donacija roditelja i kompanija. Razlozi zbog kojih škole godine provode u blokadi su različiti, ali najčešće je reč o izgubljenim sudskim sporovima. Tako je Grafička škola u dugove zapala zbog izgubljenog spora oko zakupa magacinskog prostora i navodnog nestanka određene robe.

"Činim sve da škola funkcioniše normalno. Račun je blokiran još od 2009. godine. Imamo potraživanja na osnovu izgubljenog sudskog spora, ali i prema javnim preduzećima, za struju i komunalije. Grad nam je pomogao da malo smanjimo dugove, ali oni su i dalje ogromni. Škola nije ništa kriva, a ispašta. Od đačkog dinara kupujemo krede, sunđere i ostale sitnice, dok za bilo kakvo veće ulaganje nemamo sredstva", Velibor Božović, direktor ove škole.

Božović tvrdi da su za ovakvu situaciju krivi neki njegovi prethodnici i kaže da je njegov utisak da nije bilo volje da se taj problem reši, jer nisu čak ni žalbu uložili na sudsko rešenje. Sve to je, dodaje, skupo koštalo školu. Među najvećim dužnicima, sa 20 miliona dinara i blokadom računa od 1.200 dana, nalazi se i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „11. oktobar“ iz Leskovca.

Oni u svom sastavu imaju preduzeće „Trenka rad“, u kom su đaci obavljali praksu i kojem je bio poveren posao izrade tablica za MUP. Kada su izgubili taj posao, propali su, a nagomilani dugovi ostali su školi. Priključene su im i sudske tužbe zaposlenih, za neisplaćene plate i otpremnine, ali i potraživanja dobavljača. I tako škola kuburi već gotovo četiri godine.

Treća po dužini staža u blokadi je OŠ „Olga Petrov“ u beogradskom naselju Padinska skela. Njima je račun blokiran zbog sudskog spora oko jednog školskog stana, koji je dobila učiteljica, a potom tužila školu. Sud je odredio da joj isplate 26 miliona dinara.

A među obrazovnim institucijama koje najduže ne mogu da se iščupaju iz dugova najviše je škola iz Niša, Kragujevca, Novog Pazara... Njima lokalne samouprave nisu uplaćivale dovoljno sredstava za materijalne troškove, pa im minus na računu godinama i mesecima unazad raste.

"Situacija se malo popravlja poslednjih meseci, ali dugovi su i dalje tu. Lokalna samouprava pomaže nam tako što dobavljačima direktno uplaćuje za potraživanja. Ministarstvo prosvete ranije je, zbog blokade, otpremnine radnicima koji idu u penziju uplaćivalo direktno na njihove račune. Prošle godine uplatili su na školski, blokirani račun, tako da tim ljudima nismo mogli da isplatimo zakonske otpremnine. Oni su sada tužili škole i dobiće sporove, što će dodatno uvećati naš dug", objašnjava Dejan Kulundžić, direktor OŠ „Bratstvo“ iz Novog Pazara.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track