PRODAJA IZUZETNO LOŠA:  Ugalj kupujemo na džak!
Foto: Milen Đorđević

Pripreme za zimu

PRODAJA IZUZETNO LOŠA: Ugalj kupujemo na džak!

Društvo -
Na stovarištima širom Srbije ogreva ima dovoljno ali, nedostaju najjeftinije vrste iz domaćih kopova

BEOGRAD - Uglja na stovarištima u Srbiji ima dovoljno, ali ne najjeftinijeg domaćeg ogreva - sirove „kolubare“ i „vreoca“. Poslednja zahlađenja naterala su građane da krenu u nabavku, pa je na pojedinim mestima prodaja skočila i za trećinu. Cene ogreva, kako kažu trgovci, zasad miruju.U „Kopaonik ogrevu“ kažu da je poslednjih dana počela je prodaja uglja i ogrevnog drveta- U ponudi i dalje nema „kolubare“ i „vreoca“, a kovinski prodajemo po ceni od 7.800 dinara - kaže Zora Novitović, sa stovarišta „Kopaonik-ogrev“ iz Beograda. - Tona visokokaloričnog uglja „kreka“ košta 10.900, „banovići“ su 13.500, a ruski kameni ugalj staje 19.990 dinara. Prevoz je 800 dinara po toni na užem području grada. Na našem stovarištu kvadratni metar drveta staje 5.400 dinara.I stovarišta u unutrašnjosti Srbije slabo su snabdevena domaćim ugljem, a uvozni se zasad slabo prodaje, prvenstveno zbog paprene cene.- Prodaja je zaista izuzetno loša, posebno u odnosu na prethodnu godinu - kažu u jednom stovarištu u Nišu i dodaju da pravu sezonu za prodaju ogrevnog drveta i uglja očekuju u septembru i oktobru.

Građani sada naruče po tonu uglja, iako je za celu sezonu potrebno između tri i pet tona. Mnogi dolaze na stovarišta za samo 100 kilograma nekog kaloričnijeg uglja. Kupovina malih količina ogreva nije novina, pa se i prodavci, uoči svake grejne sezone, pripremaju za prodaju uglja i drva na džakove.Odloženo plaćanje ogreva i dalje je aktuelno, a mogućnost kupovine ogreva na rate građani masovno koriste. Popusti za gotovinsko plaćanje nisu značajnije povećali broj domaćinstava koja su spremna da za ogrev za zimu iskeširaju 40.000 do 50.000 dinara.- Bilo čekovima građana ili administrativnom zabranom, uglavnom većina se opredeljuje za odloženo plaćanje, a malobrojni su oni koji kupuju za gotov novac - kažu na stovarištu u Kragujevcu.

Kvadratni metar ogrevnog drveta košta od 3.500 do 5.500 dinara i ta cena je od prošle godine povećana samo za 100 dinara, zbog rasta PDV. Ogrevno drvo najjeftinije je na jugu zemlje, gde kubik košta 3.500 dinara, dok u Beogradu i većim gradovima treba dati i do 5.500 dinara. U ove cifre uračunat je prevoz, ali ne i sečenje drveta, što je dodatna stavka u kućnom budžetu građana.

(Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track