Od danas za brak i razvod kod notara
Foto: Fonet

Tri zakona o pravnim poslovima

Od danas za brak i razvod kod notara

Društvo -
Građani će za većinu pravnih poslova koje su obavljali u sudu ili opštini sada ići kod javnih beležnika

BEOGRAD - Prodaju stana, podelu imovine, predbračni ugovor i slične pravne dogovore građani od danas više neće rešavati u opštini ili sudu, već isključivo kod javnog beležnika.Takođe, za sve ostale pravne poslove, kao što su ostavinske rasprave, stanovništvo će moći da bira da li će se obratiti notaru, sudu ili opštini. Obraćanje beležniku biće moguće u opštinama u kojima su otvorene notarske kancelarije nakon imenovanja prvih javnih beležnika, njih 94, za teritoriju 32 osnovna suda.Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da je Pravilnikom predviđeno da u Srbiji radi ukupno 371 javni beležnik, kao i da će se iz tih razloga nastaviti raspisivanje konkursa i održavanje ispita. Skupština Srbije juče je usvojila Zakon o overi potpisa, rukopisa i prepisa, Zakon o prometu nepokretnosti i Zakon o dopunama Zakona o sudskim taksama.- Svaka opština u obavezi je da ima najmanje jednog javnog beležnika, a po zakonu, na svakih 25.000 stanovnika dolazi jedan javni beležnik - objasnio je ministar. On je istakao da javni beležnik garantuje ispravnost i zakonitost pravnog posla koji nosi njegov pečat, i za to odgovara i profesionalno i materijalno.- Iz tog razloga, ukoliko sumnja u zakonitost nekog posla koji treba da nosi njegov pečat, mora mu se ostaviti pravo da odbije takav posao - rekao je Selaković u Skupštini Srbije obrazlažući zbog čega se odbija amandman na Predlog zakona o overi potpisa, prepisa i rukopisa kojim je opozicija tražila da se to pravo beležniku uskrati.Prvi notari položili su zakletvu 7. avgusta, a 15. avgusta formirana je Komora javnih beležnika. Srbija je poslednja država u okruženju koja uvodi notarijalni sistem.

Ministar SelakovićIMAĆE PRAVO DA ODBIJU STRANKUŠta da uradi javni beležnik ako lice ima falsifikovane isprave? U načelu, ne sme da odbije stranku, ali mora da postoji razlog kad mu je to dopušteno kao izuzetak - ukazao je juče ministar pravde. S druge strane, ako je građanin oštećen nestručnošću notara, moći će da se obrati osiguravajućem društvu u kojem je notar osiguran sa zahtevom za naknadu štete.

Ko je javni beležnikBOLESNIMA I STARIMA DOLAZE KUĆIPrema novom zakonu, javni beležnik je pravnik koji obavlja službu od javnog poverenja i na osnovu javnih ovlašćenja prihvata od stranaka izjavu volje, daje joj potrebnu pismenu pravnu formu i o tome izdaje odgovarajuće isprave, koje imaju karakter javne isprave. Javni beležnici koristiće pečat koji zamenjuje pečat suda. U slučaju starosti, bolesti ili izdržavanja zatvorske kazne, javni beležnik će ići kod stranke.

ČINJENICENadležnost javnih beležnika- Prodaja stana- Sastavljanje predbračnog ugovora- Podela zajedničke imovine zbog razvoda- Fotokopiranje i overa diplome, kao i drugih dokumenata- Zaključivanje ugovora o doživotnom izdržavanju- Ugovor o raspodeli imovine za života- Zaključenje koalicionih sporazuma između stranaka- Postupak za uređenje međa između komšija- Za sastavljanje testamenta građanin će moći da se obrati notaru, sudiji, advokatu, ili će ga sastavljati svojeručno, a kod notara ga može samo ostaviti na čuvanje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track