Verbić: Nastavnici da razmisle kakav primer daju deci
Foto: Zorana Jeftić

Đaci traže uzore

Verbić: Nastavnici da razmisle kakav primer daju deci

Društvo -
Mislim da bi danas svi morali da pokažemo svojim radom kakav primer dajemo učenicima, poručio je Verbić iz Bujanovca, gde deli besplatne udžbenike za nastavu na albanskom jeziku

BUJANOVAC - Ministar prosvete i nauke Srđan Verbić izjavio je danas da učenici, posebno prvaci traže svoje uzore i da svi koji organizuju štrajkove na početku školske godine moraju da razmisle kakav primer daju đacima.

"Mislim da bi danas svi morali da pokažemo svojim radom kakav primer dajemo učenicima", rekao je Verbić iz Bujanovca, gde deli besplatne udžbenike za nastavu na albanskom jeziku.

Komentarišuci najavljene proteste albanskih stranaka zbog nedovoljnog broja udžbenika na albanskom, ali i štrajk prosvetara u pojedinim školama zbog najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru, on je rekao da je štrajk legitiman način borbe i da se nada da će protest oni ostati u zakonskim okvirima i da zbog toga neće trpeti učenici.

"Prvacima su njihove učiteljice najlepše i najpametnije na svetu, to je ogromna odgovornost i svi učitelji treba da dobiju podršku. Oni moraju da pokažu ne samo kako se uči, već kako se odgovorno odnosi prema radu i učenju. To je ono što je zadatak za sve nas da svojim primerom pokažemo prvacima kako treba da pristupe poslu", naglasio je Verbić.

Ministar prosvete je dodao da je pravi način za unapređenje nastave da školska godina bude što regularnija i da se problemi rešavaju kroz dijalog jer, kako kaže, problemi u obrazovanju se ne rešavaju donošenjem paketa mera, već mnoštvom malih, sitnih koraka gde svi treba da daju svoj doprinos.

On je dodao da je Srbija ispunila obećanje da će đaci manjina imati besplatne udžbenike, da su oni odobreni, odštampani i biće danas podeljeni.

"Neće biti dovoljno udžbenika za nastavu na albanskom, jer je dugačak put od ideje do realizacije. To je stvar Nacionalnog prosvetnog saveta, Nacionalnog saveta nacionalnih manjina i autora udžbenika i recenzenata", kaže Verbić.

On je dodao da bilo koji udžbenici nisu dovoljno dobri i da oni moraju da ispune sve standarde.Verbić objašnjava da su za nedostatk udžbenika za manjine svi po malo krivi i da postoje nezavisna tela koja su isto tako odgovorna kao i ministarstvo.Ministar prosvete će danas podeliti 2.400 udžbenika za učenike Bujanovca, Medveđe i Preševa.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja