Umrla najhrabrija žena
Foto: Dado Đilas

Umrla najhrabrija žena

Društvo -
Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije preminula juče u Beogradu posle duge i teške bolesti. Ostaće upamćena kao hrabra i beskompromisna žena, koja se nije plašila nikoga

BEOGRAD - Ko će sada nama da pomaže?Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać preminula je juče u Beogradu posle duže i teške bolesti.Skromna sahranaNjena poslednja želja je, kako navode njeni bliski prijatelji, bila da se vest o njenoj smrti objavi nakon sahrane. Takođe, njena sahrana će, baš kao što je i želela, biti obavljena u krugu porodice.Rođena je 14. jula 1955. u Mrčajevcima kod Čačka. Diplomirala je na Pravnom fakultetu 1980, a dve godine kasnije zaposlila se u PKB u Beogradu. Devedesetih godina vratila se u Čačak, gde je radila u Opštinskom odeljenju za urbanizam i građevinarstvo.Od 1997. do 2001. bila je javni pravobranilac opštine Čačak, a iduće godine je otišla u invalidsku penziju. Maja 2003. imenovana je za člana Saveta za borbu protiv korupcije, a do tada je bila predsednik Građanskog parlamenta Srbije. Priredila je knjigu „Pravac promena“, kao i zbornike izveštaja i inicijativa Saveta za borbu protiv korupcije „Korupcija, vlast i država“. Nije bila član nijedne stranke. Baraćeva se triput borila protiv kancera - prvi put 1996, a drugi put četiri godine kasnije. Nedavno se opaka bolest vratila i treći put. Predano je radila gotovo do poslednjeg dana.Živela kako je pričalaSaša Janković, zaštitnik građana, povodom njene smrti rekao je da je svoje poslednje dane provela bez novca.- Verica Barać oličavala je borbu protiv korupcije u Srbiji. Činjenica da je svoje poslednje dane provela bez novca za elementarnu borbu sa bolešću, tragičan je dokaz da je živela onako kako je pričala i porazna istina našeg društva i institucija.

Veričina otkrića♦ Izveštaj o „C marketu“♦ Izveštaj o Nacionalnoj štedionici♦ Izveštaj o stečaju „Sartida“♦ Izveštaj o izvozu šećera u zemlje EU♦ Pritisci i kontrola medija u Srbiji♦ Zloupotrebeu „Jugoremediji“♦ Zloupotrebe u Azotari iz Pančeva♦ Krivična prijava zbog privatizacije „Novosti“♦ Izveštaj o „Srboleku“♦ Izveštaj o preuzimanju Luke Beograd♦ Izveštaj o „Šinvozu“ReakcijeBoris Tadić predsednik SrbijePredsednik Srbije Boris Tadić uputio je izraze najdubljeg saučešća porodici Verice Barać. Tadić je u telegramu saučešća ocenio da je odlazak Verice Barać veliki gubitak za Srbiju, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Mirko Cvetković predsednik Vlade Republike Srbije

- U ime Vlade Republike Srbije i u svoje lično ime; primite izraze najiskrenijeg saučešća - stoji u telegramu premijera porodici Barać.

Dragan Đilas gradonačelnik Beograda- Srbija je ostala bez jedne hrabre i beskompromisne žene. Ostaće upamćena kao jedan od najvećih boraca protiv korupcije i služiće za primer svim budućim generacijama. Iako se nismo uvek slagali, veliko hvala Verici Barać za sve što je učinila za ovo društvo i za ono što je htela da učini.

Ivica Dačić ministar unutrašnjih poslova- Vericu ćemo pamtiti po njenoj hrabrosti, energiji i posvećenosti kojom se ona borila protiv korupcije u Srbiji.

Jelko Kacin izvestilac Evropskog parlamenta- Sa dubokim žaljenjem sam primio vest o smrti Verice Barać. Ona je svojim hrabrim i upornim radom postala institucija za sebe i simbol napora za uspostavljanje istinske vladavine prava u Srbiji. Njena dugogodišnja posvećenost u borbi protiv sistemske korupcije ostavila je snažan pečat u širem regionu Zapadnog Balkana.

Tomislav Nikolić Srpska napredna stranka- Naša zemlja izgubila je velikog borca protiv korupcije, ženu koja je pokušala da od Srbije stvori modernu, evropsku državu. Ona je bila oličenje poštenja i velike lične hrabrosti, veliki patriota, čiji će doprinos našem društvu ostati zauvek zapamćen.

Čedomir Jovanović predsednik LDP- Uz puno i najdublje poštovanje za sve što je Verica Barać hrabro i na svoj način radila za afirmaciju drugačije Srbije, primite izraze najiskrenijeg saučešća.

Zoran Stojiljković predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije- Smrt Verice Barać predstavlja veliki gubitak za civilni sektor u Srbiji, pogotovo za ljude koji se bave antikoruptivnim strategijama i borbom protiv „gotovo endemski raširene korupcije“. Ona je imala jednu fascinantnu posvećenost borbi protiv korupcije, to je bila neka vrsta njenog životnog motoa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track