Stanje srpske privrede zabrinjavajuće

Stanje srpske privrede zabrinjavajuće

Društvo -
Ono što suštinski opterećuje privredu su disproporcije između broja zaposlenih i izdržavanih lica, zatim nesrazmera između broja zaposlenih u realnom i državnom sektoru, rekao je Miloš Bugarin

BEOGRAD - Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je da je zabrinjavajuće što se, uz rast nezaposlenosti i nelikvidnosti u privredi, registruje pad industrijske proizvodnje i prerađivačke industrije, a tu su i dospeli anuiteti spoljnog i unutrašnjeg duga od oko 4,4 milijarde evra.

Ono što suštinski opterećuje privredu su disproporcije između broja zaposlenih i izdržavanih lica, zatim nesrazmera između broja zaposlenih u realnom i državnom sektoru, rekao je Bugarin i dodao da revidirana stopa rasta privrede sa 1,5 na 0,5 odsto takođe zabrinjava, zbog toga što bi lako mogla da pređe u recesiju pod pritiskom spoljne krize.

Podsećajući da, istovremeno, suma koju ove godine kao zemlja moramo da izdvojimo za izmirenje unutrašnjih i spoljnih dugova iznosi oko 4,4 milijarde evra, što je na ivici recesionih tokova pri planiranoj stopi rasta privrede od 0,5 odsto, Bugarin je ocenio da je to predstavlja neodrživ ekonomski sistem.

Srbija ima mnogo jače privredne potencijale nego zemlje u okruženju, ali imamo nešto što se zove "potpuna inertnost institucija vlasti", koja treba da donosi reformske zakona za unapređenje poslovnog ambijenta i da usaglasi ekonomsku, fiskalnu i monetarnu politiku, kazao je Bugarin.

On je dodao da je PKS formirala Radnu grupu eksperata, koja će novoj vladi kada bude formirana predložiti rešenja za oporavak privrede i nametnuće se kao partner u rešavanju problema u realnom sektoru, kao i mnogo puta do sada.

Govoreći o najavljenoj Ekonomskoj platformi PKS, koja će biti pripremljena krajem maja i početkom jula i biti ponuđena novoj Vladi Srbije, Bugarin je rekao da će taj dokument biti usvojen i na Skupštini i na Upravnom odboru PKS i ponuđen novoj vladi, bez ikakvih aspiracija da ulazi u političke dogovore sa strankama na vlasti.

"Naš cilj jeste da kao nacionalna poslovna asocijacija budemo kvalitetan partner institucijama izvršne i zakonodavne vlasti u kreiranju ekonomske politike. Naš čilj nije da se profilišemo kao poslanici, političari ili da tražimo mesta državnih sekretara", poručio je Bugarin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track