Rešićemo problem bele kuge u Srbiji!

RFZO finansira vantelesnu oplodnju

Rešićemo problem bele kuge u Srbiji!

Društvo -
Bajec: Angažovaćemo stručan kadar i sve raspoložive kapacitete kako bi se projekat realizovao

BEOGRAD - Vratiće se rode!

Republički fond za zdravstveno osiguranje stavio je u prvi plan rešavanje problema smanjenog na­­­taliteta u Srbiji, pa će obezbediti sva sredstva kako bi se u program vantelesne oplodnje uključili svi parovi kojima je ovo jedini način da ostvare svoju želju za potomstvom.

- Uz entuzijazam i svakodnevni rad, pokušaćemo da rešimo problem bele kuge u Srbiji - objasnio je Bajec.Vantelesna oplodnja od kraja 2006. obavlja se o trošku RFZO, ali su se zbog velikog interesovanja parova stvorile liste čekanja. Iz tog razloga dve godine kasnije RZZO je preuzeo kompletnu organizaciju procesa i propisao nova pravila upućivanja parova na VTO, pa su za samo šest meseci liste ukinute.

Da bi se ostvarilo pravo na ovu proceduru o trošku fonda, potrebno je da se žena obrati svom ginekologu, pa da sve nalaze odnese u RFZO, koji je dalje usmerava na Komisiju za VTO državne zdravstvene ustanove, koja odlučuje o uključenju u postupak. Inače, cena postupka vantelesne oplodnje iznosi oko 200.000 dinara.Trenutno se proces vantelesne oplodnje obavlja u četiri državne ustanove, u KC Srbije, KC Niša, KC Vojvodine i GAK„Narodni front“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track